x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rasmussen: Cooperarea NATO-Rusia rămâne suspendată până când Moscova îşi va schimba atitudinea faţă de Ucraina

Rasmussen: Cooperarea NATO-Rusia rămâne suspendată până când Moscova îşi va schimba atitudinea faţă de Ucraina

de Agerpres    |    25 Iun 2014   •   16:18
Rasmussen: Cooperarea NATO-Rusia rămâne suspendată până când Moscova îşi va schimba atitudinea faţă de Ucraina

Alianţa Nord-Atlantică nu va relua cooperarea cu Rusia, dat fiind că nu se observă nicio schimbare a atitudinii Moscovei faţă de criza din Ucraina, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, la încheierea reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO.

"Nu pot exista relaţii normale, întrucât 'Rusia a încălcat regulile, fapt de natură să afecteze încrederea", a explicat secretarul general al NATO.

În consecinţă, "nu se va relua cooperarea decât atunci când Rusia îşi va respecta din nou obligaţiile asumate pe plan internaţional", a indicat el în continuare.

Rasmussen a precizat că NATO cere Moscovei să facă patru lucruri concrete: să ia "măsuri reale şi eficiente" pentru a opri destabilizarea Ucrainei, să creeze condiţii pentru aplicarea planului de pace propus de preşedintele Petro Poroşenko, să înceteze susţinerea grupărilor armate separatiste şi să oprească fluxurile de arme şi mercenari către Ucraina.

Pe de altă parte, miniştrii de externe din statele NATO au aprobat constituirea unor fonduri cu destinaţie specială pentru a ajuta armata ucraineană să-şi consolideze capacităţile defensive şi care vor fi utilizate în domenii precum apărarea cibernetică, logistica sau organizarea structurilor de comandă. Statele membre vor contribui individual la aceste fonduri, ce ar putea însuma 12 milioane de euro în următorii doi ani.

Miniştrii de externe din statele membre ale NATO au decis la 1 aprilie să suspende cooperarea militară şi civilă a Alianţei cu Rusia, ca răspuns la anexarea Crimeii, dar au acceptat ca dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia să continue. 

×
Subiecte în articol: nato rusia anders fogh rasmussen