x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Răspândirea tulpinii Delta de COVID-19 scade în Israel după a treia doză de vaccin

Răspândirea tulpinii Delta de COVID-19 scade în Israel după a treia doză de vaccin

25 Aug 2021   •   22:30
Răspândirea tulpinii Delta de COVID-19 scade în Israel după a treia doză de vaccin

Rata de răspândire a tulpinii Delta de COVID-19 scade în Israel după a treia doză de vaccin, spun oficialii și oamenii de știință.

La mai puțin de o lună de la lansarea celei de-a treia doze de vaccin în Israel, țara vede semne ale unui impact asupra infecțiilor din țară și a ratei de boli severe alimentate de varianta Delta, scrie Reuters.

Varianta Delta a lovit Israelul în iunie, exact în momentul în care țara a început să profite de beneficiile uneia dintre cele mai rapide campanii de vaccinare din lume.

Cu o economie deschisă și cele mai multe restricții eliminate, Israelul a trecut de la infecții zilnice cu o singură cifră și zero decese la aproximativ 7.500 de cazuri zilnice săptămâna trecută, 600 de persoane spitalizate în stare gravă și peste 150 de persoane care au murit doar în acea săptămână.

Pe 30 iulie, a început să administreze a treia doză de vaccin Pfizer / BioNtech persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, fiind prima țară care a făcut acest lucru. Joi a extins eligibilitatea la persoanele de minim 30 de ani, vaccinate cu ambele doze în urmă cu cel puțin 5 luni.

În ultimele 10 zile, pandemia scade în rândul primei grupe de vârstă, dintre care peste un milion au primit a treia doză de vaccin, potrivit datelor ministerului israelian al sănătății și oamenilor de știință consultați de Reuters.

Rata de răspândire a bolii în rândul persoanelor vaccinate de peste 60 de ani a început să scadă constant în jurul datei de 13 august și a coborât sub 1, indicând faptul că fiecare persoană infectată transmite virusul la mai puțin de o altă persoană. O rată de răspândire a bolii mai mică de 1 înseamnă că un focar cedează.

Oamenii de știință au spus că rapelul are un impact asupra infecțiilor, dar și alți factori contribuie la declin.

„Cifrele sunt încă foarte mari, dar creșterea foarte mare a ratei infecțiilor și a cazurilor severe a încetinit, la fel și ritmul în care se răspândește pandemia”, a spus Eran Segal, cercetător la Institutul Weizmann și consilier al guvernului.

„Acest lucru se datorează probabil celei de-a treia doze de vaccin, absorbției persoanelor care primesc prima doză și numărului mare de persoane infectate pe săptămână, posibil până la 100.000, care au acum imunitate naturală”, a spus Segal.

Au apărut dovezi care arată că, deși vaccinul este încă extrem de eficient în prevenirea bolilor grave, protecția acestuia scade în timp. Nu există însă un consens între oamenii de știință și agențiile de reglementare că o a treia doză este necesară, iar Organizația Mondială a Sănătății a spus că mai multe persoane din lume ar trebui vaccinate cu prima doză înainte ca oamenii să primească a treia doză.

Mediafax

×
Subiecte în articol: COVID delta Israel vaccinare