x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac cibernetic fără precedent în Franţa: Cum au virusat americanii computerele Palatului Elysée

Atac cibernetic fără precedent în Franţa: Cum au virusat americanii computerele Palatului Elysée

21 Noi 2012   •   17:00
Atac cibernetic fără precedent în Franţa: Cum au virusat americanii computerele Palatului Elysée
Sursa foto: lejournaldusiecle.files.wordpress.com

În luna mai, echipa fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost victima unei operaţiuni de spionaj informatic ultrasofisticat. Potrivit unor surse citate de publicaţia L'Express, atacul a fost orchestrat de Statelor Unite.

Atacul reprezintă una dintre cele mai îndrăzneţe lovituri împotriva statului francez. Cu câteva zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, hackerii au pătruns în reţelele informatice ale Palatului Elysée, scrie L'Express.

Instituţia prezidenţială a ascuns atacul şi nu a dezvăluit nicio informaţie legată de originea "piraţilor" sau prejudiciul suferit.

Cu toate acestea, susţin jurnaliştii francezi, acţiunea reprezintă un atac cibernetic fără precedent între ţări aliate.

Potrivit L'Express, hackerii au piratat calculatoarele unor consilieri apropiaţi lui Nicolas Sarkozy, inclusiv calculatorul secretarului general, Xavier Musca, de unde au extras informaţii secrete şi planuri strategice.

Totul a început pe Facebook, unde hackerii au identificat profilul persoanelor care lucrează la palatul prezidenţial. Următorul pas a fost împrietenirea cu aceştia şi invitarea lor, prin intermediul unui mesaj electronic, să se conecteze la reţeaua de intranet a palatului prezidenţial pe o pagină falsă, o replică a celei oficiale a Palatului Elysée. De acolo, hackerii le-au interceptat parolele.

Odată ajunşi în interior, hackerii au instalat un virus care s-a propagat de la un calculator la altul.

Datele strânse de L'Express din mai multe surse duc la concluzia că Statele Unite sunt la originea acestui atac.

Jurnaliştii au încercat să găsească un răspuns la întrebarea de ce un aliat al Franţei ar lansa o asemenea operaţiune.

O persoană apropiată investigaţiei a declarat: "Puteţi fi în termeni buni cu o ţară preietenă şi să vreţi, în acelaşi timp, să vă asiguraţi de sprijinul său de neclintit, îndeosebi într-o perioadă de tranziţie politică".


×