x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul din Ucraina în cifre. Costurile invaziei lui Putin

Războiul din Ucraina în cifre. Costurile invaziei lui Putin

de Şerban Mihăilă    |    24 Aug 2023   •   07:00
Războiul din Ucraina în cifre. Costurile invaziei lui Putin

Invazia Rusiei în Ucraina a făcut zeci de mii de morți, a dislocat milioane de persoane și a provocat tulburări economice în întreaga lume în cele 18 luni de la lansarea sa, la 24 februarie 2022. Economia Ucrainei a fost paralizată, iar Rusia riscă să devină, în timp, o colonie a Chinei. 

 

La capătul unui an și jumătate de lupte necontenite pe frontul ucrainean, agenția Reuters a realizat un bilanț al dezastrului global produs de ambițiile imperialiste ale președintelui Vladimir Putin.

Record de victime

Războiul a provocat decese la un nivel nemaiîntâlnit în Europa, de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

Peste 9.000 de civili au fost înregistrați ca fiind uciși și peste 16.000, răniți, până la sfârșitul lunii iulie, susține Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), care adaugă că, foarte probabil, cifrele reale sunt considerabil mai mari.

Concomitent, prestigioasa publicație americană „The New York Times” scrie că războiul s-a soldat cu aproape 500.000 de militari morți sau răniți. Ziarul citează oficiali ai SUA, implicați în acțiuni de susținere a Kievului, care afirmă că până la 120.000 de soldați ruși au fost uciși și între 170.000 și 180.000 au fost răniți, în timp ce bilanțul militarilor ucraineni se ridică la 70.000 de morți și între 100.000 și 120.000 de răniți.

Moscova declară că estimările SUA privind pierderile rusești sunt mult prea mari și au o tentă propagandistică. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, anunța, la 21 septembrie, anul trecut, că 5.937 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului. Nu au fost oferite alte actualizări, iar pierderile sunt un secret de stat.

Nici Ucraina nu a precizat câți dintre soldații săi au fost uciși și susține, la rândul ei, că pierderile militare sunt un secret de stat, deoarece afectează tacticile de pe câmpul de luptă. Reuters nu este în măsură să verifice bilanțul de ambele părți.

Conflictul din estul Ucrainei a început în 2014, după ce președintele prorus de la vremea respectivă a fost răsturnat în timpul revoluției ucrainene „Maidan”, iar Rusia a anexat Crimeea. De atunci, forțele paramilitare susținute de Moscova au luptat împotriva armatei ucrainene.

Aproximativ 14.000 de persoane au fost ucise în această zonă, între 2014 și sfârșitul anului 2021, arată OHCHR, inclusiv 3.106 civili.

Marea strămutare

De la invazia din 2022, milioane de ucraineni au fost forțați să își părăsească locuințele, a anunțat Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR). Ucraina are o populație de peste 41 de milioane de locuitori.

Se estimează că 17,6 milioane de ucraineni au nevoie de sprijin umanitar urgent, inclusiv peste 5 milioane de persoane strămutate intern, din cauza războiului, a mai precizat UNHCR. Peste 5,9 milioane de refugiați din Ucraina sunt înregistrați în întreaga Europă, potrivit datelor agenției.

Ucraina, paralizată

Rusia a ocupat 11% din teritoriul Ucrainei de la începutul războiului, o suprafață echivalentă cu Massachusetts, New Hampshire și Connecticut la un loc, arată Centrul Belfer de la „Harvard Kennedy School”.

Dacă se adaugă Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, Rusia controlează acum aproximativ 17,5% din Ucraina, o suprafață de aproximativ 106.000 kilometri pătrați.

După ce a respins forțele rusești în 2022, Kievul nu a reușit să realizeze însă incursiuni majore contra trupelor rusești, de la lansarea noii contraofensive ucrainene, la începutul lunii iunie.

Ucraina a pierdut o porțiune de coastă, economia sa a fost paralizată, iar unele orașe au fost transformate în câmpuri pustii, în urma luptelor.

Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), economia Ucrainei s-a contractat cu 30% în 2022 și se preconizează că va crește cu 1% până la 3% în acest an.

Nu este clar cât de mult a cheltuit Ucraina pe plan militar.

Rusia - posibilă colonie economică a Chinei

Cheltuielile Rusiei cu războiul sunt un secret de stat, însă acestea coincid cu un șoc major pentru economia rusă, din cauza celor mai dure sancțiuni occidentale impuse vreodată Moscovei.

Economia a sfidat așteptările timpurii privind o contracție de două cifre în 2022, dar o revenire la prosperitate rămâne o perspectivă îndepărtată, deoarece guvernul rus direcționează cele mai multe cheltuieli către armată.

Economia Rusiei va crește cu 1,5% în acest an, conform FMI, după o contracție de 2,1% în 2022.

„Pe termen mediu, economia rusă va fi îngreunată de plecarea multinaționalelor, de pierderea capitalului uman, de deconectarea ei de la piețele financiare globale, de reducerea zonei sale politice de tampon.”, spunea, luna trecută, purtătoarea de cuvânt a FMI, Julie Kozack.

„Prin urmare, ne așteptăm pe termen mediu ca producția din Rusia să fie cu 7% mai mică decât prognoza de dinainte de război.”, adăuga ea.

Rusia și-a dublat ținta de cheltuieli pentru apărare în 2023 la peste 100 de miliarde de dolari - o treime din toate cheltuielile publice - arată un document guvernamental analizat de Reuters, în timp ce costurile războiului din Ucraina cresc în spirală și pun o presiune tot mai mare asupra finanțelor Moscovei.

Pe măsură ce cheltuielile militare ale Rusiei cresc vertiginos, iar sancțiunile îi comprimă veniturile din energie, Moscova se confruntă cu o luptă dificilă pentru a-și ține sub control deficitul bugetar.

Rusia a pierdut o mare parte din piața europeană a gazului, dar a reușit să continue să își vândă petrolul pe piețele globale, deși SUA, Europa și alte puteri și-au limitat sau au pus capăt achizițiilor.

Rusia a fost exclusă de pe piețele financiare occidentale, majoritatea oligarhilor săi sunt sancționați și are probleme în aprovizionarea cu anumite produse, cum ar fi microcipurile.

Directorul CIA, William Burns, a declarat, la începutul acestui an, că Putin riscă să transforme Rusia într-o „colonie economică a Chinei, în timp”.

Criză globală

Invazia și sancțiunile occidentale asupra Rusiei au dus la creșteri abrupte ale prețurilor la îngrășăminte, grâu, metale și energie, alimentând un val inflaționist și o criză alimentară globală.

Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, și cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, grâu, îngrășăminte azotate și paladiu.

La scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, prețurile internaționale ale petrolului au ajuns la cele mai ridicate niveluri de la recordurile din 2008.

×
Subiecte în articol: razboi costuri invazie putin