x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 217. Regiunile ocupate din Ucraina, gata de anexare

Război în Ucraina, ziua 217. Regiunile ocupate din Ucraina, gata de anexare

28 Sep 2022   •   06:41
Război în Ucraina, ziua 217. Regiunile ocupate din Ucraina, gata de anexare
Sursa foto: Hepta

Miercuri, 28 septembrie 2022, este cea de-a 217-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele ucraine au eliberat noi zone din estul regiunii Donețk, potrivit unor înregistrări publicate pe rețelele de socializare și rapoartelor unui blogger militar rus din zonă, transmite CNN.

Un contingent de trupe din Ucraina a ridicat steagul național în orașul Novoselivka, iar imaginile din satelit arată vehicule militare ucrainene care se deplasează prin districtul Zelena Dolnya din apropiere.

Aceste evoluții indică faptul că mai multe forțe pro-ruse aflate în apropierea orașului Lyman riscă să fie încercuite. Ucrainenii controlează deja teritoriul la vest și la sud de oraș și avansează acum la nord de acesta.

Un blogger militar, Semion Pegov, care se află cu forțele rusești la est de Lyman, a anunțat astăzi că situația devine din ce în ce mai tensionată. Pegov, care are porecla WarGonzo, a declarat că. marți seară. grupuri de trupe ucrainene au efectuat mai multe incursiuni de recunoaștere în zonă.

În cazul în care unitățile ucrainene ar cuceri satul Torske, un număr mare de unități pro-ruse, în principal din Miliția Populară din Donețk, ar fi izolate în Lyman.

Update Forţele ruse au lovit marţi noaptea oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei cu mai multe rachete, provocând o pană gravă de curent, transmite AFP.

Guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, a informat miercuri dimineaţa despre atacuri şi a precizat că ruşii au folosit rachete sol-aer S-300 - un tip de armă cu precizie mai redusă, cu care trupele Moscovei încearcă frecvent să atace infrastructurile ucrainene, adaugă AFP.

Serviciile de intervenţie de urgenţă din regiunea Harkov au raportat că loviturile au distrus un transformator electric şi au atins un depozit.

Regiunile ocupate din Ucraina, gata de anexare

Referendumurile din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au trecut, așa cum era de așteptat, peste 90% dintre votanți fiind în favoarea alipirii de Rusia.

Mai exact, în Donețk 98.05% din oameni vor să se alipească de Rusia, după numărătoarea a 16% din voturi. În Lugansk cifrele sunt de 97.79%, după numărarea a 14% din voturi. În Herson procentul e de 97.47% după numărarea a 12% din voturi, iar în Zaporojie 98% vor o alipire de Rusia după numărarea a 20% din voturi, conform Meduza.io.

×
Subiecte în articol: Ucraina