x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 219. O persoană a murit și cinci au fost rănite în orașul Dnipro

Război în Ucraina, ziua 219. O persoană a murit și cinci au fost rănite în orașul Dnipro

30 Sep 2022   •   10:42
Război în Ucraina, ziua 219. O persoană a murit și cinci au fost rănite în orașul Dnipro
Sursa foto: Hepta

Vineri, 30 septembrie 2022, este cea de-a 219-a zi de război în Ucraina.

Update  Forțele ucrainene au anunțat că trupele sale încearcă să finalizeze încercuirea forțelor rusești în zona Lyman din Donețk, scrie CNN.

"Trupele noastre încearcă să finalizeze încercuirea unui grup de trupe rusești în direcția Lyman. Rușii vor să plece de acolo. Noi îi lovim cu tot felul de arme", a declarat pentru CNN Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al grupării estice a forțelor ucrainene.

Lyman este situat la est de Sloviansk, care este ocupat de forțele rusești de mai multe luni. În ultimele două săptămâni, forțele ucrainene au avansat dinspre nord, sud și vest, sporind treptat controlul asupra zonei.

"În special, aproape toate rutele prin care se aprovizionau cu arme, echipamente și personal au fost luate sub controlul nostru", a declarat Cherevatyi. "Există multe videoclipuri în care este instalat steagul ucrainean. Numai după măsurile de stabilizare - verificarea prezenței forțelor inamice, a minelor etc. - numai atunci putem confirma oficial" eliberarea lor, a explicat acesta..

Cherevatyi a declarat că unitățile ruse din zonă - care totalizează aproximativ 5.000 de oameni, potrivit diferitelor estimări - includ ceea ce el a numit "militari mai profesioniști și mai motivați", dar a adăugat că "generalii ucraineni, căliți de opt ani de război, ofițerii de stat major ucraineni, sunt mult mai pricepuți în planificarea unor astfel de operațiuni".

Update Preşedintele Ucrainei îndeamnă poporul rus să se revolte împotriva lui Vladimir Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează vineri dpa. 

"Pentru a opri aceasta (războiul), trebuie să opriţi această singură persoană în Rusia care vrea război mai mult decât viaţă", a subliniat Zelenski într-un mesaj video. 

Într-un al doilea mesaj video, Zelenski s-a adresat în special regiunii multietnice Caucaz din Rusia. Numeroşi membri ai minorităţilor etnice ar fi trimişi în zona de război. 

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că aduce moarte, tortură, viol şi distrugere. "Acest lucru poate fi oprit", însă cetăţenii (ruşi) trebuie "să se ridice şi să lupte", a declarat el.

Volodimir Zelenski: Rusia nu va obține teritorii noi în Ucraina

Update Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat în noaptea de joi spre vineri, decretele privind recunoașterea independenței regiunilor Herson și Zaporojie.

O persoană a murit și cinci au fost rănite în orașul Dnipro

O persoană a murit și cinci au fost rănite în orașul Dnipro, regiunea Dnepropetrovsk, în urma atacului rusesc cu rachete „Iskander”, anunță șeful adminsitrațieie militare a regiunii, Valentin Reznicenko.

„Rachetele inamice au distrus întreprinderea de transport. În timpul incendiului care a lovit, 52 de autobuze au ars și alte 98 au fost avariate. Mai multe clădiri înalte, o sală de sport, un magazin și clădiri administrative au fost avariate în oraș. (…) A fost o noapte fierbinte și în regiunea Nikopol. Rușii au tras de trei ori din sistemele „Grad” și din artilerie grea asupra raionului”, a scris Reznicenko pe Telegram.

 

×
Subiecte în articol: Ucraina