x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 250. Ucraina acuză Rusia de atacuri masive asupra sistemului energetic

Război în Ucraina, ziua 250. Ucraina acuză Rusia de atacuri masive asupra sistemului energetic

31 Oct 2022   •   06:32
Război în Ucraina, ziua 250. Ucraina acuză Rusia de atacuri masive asupra sistemului energetic
Sursa foto: Hepta

Luni, 31 octombrie 2022, este cea de-a 250-a zi de război în Ucraina.

Update Peste 50 de rachete de croazieră au fost lansate, luni, de către armata rusă, însă 44 au fost doborâte, susțin forțele aeriene ucrainene.

„La 31 octombrie, la ora 7:00 dimineața, ocupanții ruși au lansat mai multe valuri de atacuri cu rachete asupra unor instalații de infrastructură critică din Ucraina. Mai mult de 50 de rachete de croazieră X-101/X-555 au fost lansate din avioanele purtătoare de rachete ale aviației strategice Tu-95/Tu-160 la nord de Marea Caspică și regiunea Volgodonsk (regiunea Rostov)", a transmis Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei pe Telegram

Atacurile au vizat infrastructura din Kiev și din marile orașele din Ucraina.

Update Rusia a întreprins atacuri masive asupra sistemului energetic din mai multe regiuni ale Ucrainei, transmite Președinția de la Kiev. 

"Teroriştii ruşi au lansat, încă o dată, un atac masiv împotriva instalaţiilor sistemului energetic în mai multe regiuni. Unele dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, în timp ce altele şi-au atins ţinta".

"O altă serie de rachete ruseşti loveşte infrastructura critică a Ucrainei. În loc să lupte pe câmpul de luptă, Rusia luptă împotriva civililor. Nu justificaţi aceste atacuri numindu-le 'răspuns'. Rusia face asta pentru că încă mai are rachete şi voinţa să omoare ucraineni", acuză șefu diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba.

10 explozii au avut loc, în această dimineață, la Kiev, dar și în nodrul, centrul și estul Ucrainei, scrie Reuters. 

A fost afectată rețeaua de electricitate a Kievului și liniile telefonice. 

Totodată, Ihor Terekhov, primarul Harkovului, a anunțat că localitatea a fost lovită de două rachete care au vizat o istalaţie a infrastructurii critice.
Au mai fost explozii şi în oraşele Zaporojie şi Cerkasî.
"Perdanţii ruşi continuă să ducă război împotriva infrastructurii civile", a transmis Andri Ermak, şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, pe Telegram.

De asemenea, pe 29 octombrie, a avut loc un atac asupra flotei ruse în Crimeea, care nu s-a soldat cu pagube prea mari, dar Moscova a acuzat că acesta a fost o acțiune teroristă realizată de Ucraina, cu sprijinul Marii Britanii. În urma acestei acțiuni, Rusia s-a retras din acordul privind exporturile  de cereale ucrainene prin Marea Neagră. 

Trupele ruse au trecut în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina

Trupele ruse au trecut în defensivă pe mare parte a frontului din Ucraina, în timp ce armata ucraineană menţinea duminică presiunea în sud cu obiectivul de a recuceri oraşul Herson, singura capitală regională ucraineană capturată de Rusia de la începutul campaniei sale militare împotriva Ucrainei, consemnează agenţia EFE.

Raportul militar difuzat zilnic de Ministerul rus al Apărării menţionează că trupele ruse au respins atacuri ucrainene în diferite sectoare ale frontului ce are o lungime de peste 1.000 de kilometri, în special în zona Kupiansk din sud-estul regiunii nordice Harkov şi în sectorul Liman din provincia estică Lugansk.

Forțele ruse au aruncat în aer un pod din Lugansk pentru a opri contraofensiva Kievului

Liderul administrației militare regionale din Lugansk, Serhii Haidai, a anunțat că forțele ruse au aruncat în aer, duminică, podul Krasna, situat în regiunea Lugansk. Haidai a declarat că trupele ruse se „tem” că ucrainenii sunt „foarte aproape”, în contextul în care contraofensiva din regiune a forțelor ucrainene continuă.

×
Subiecte în articol: Ucraina