x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 281. Circa 40% din rețeaua electrică a Ucrainei este avariată

Război în Ucraina, ziua 281. Circa 40% din rețeaua electrică a Ucrainei este avariată

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2022   •   13:41
Război în Ucraina, ziua 281. Circa 40% din rețeaua electrică a Ucrainei este avariată
Sursa foto: Hepta

Război în Ucraina, ziua 281.

Zeci de angajați din energie au fost uciși și răniți, transmite compania DTEK, citată  de AFP. Atacurile rusești continuă să vizeze alimentarea cu electricitate.

Milioane de oameni au rămas fără energie electrică sau cu energie intermitentă începând din luna octombrie, în timp ce Rusia s-a concentrat asupra sistemului energetic ucrainean.

"Rusia a distrus 40% din sistemul energetic ucrainean cu atacuri teroriste cu rachete. Zeci de lucrători din domeniul energiei au fost uciși și răniți. Inginerii electricieni fac tot ceea ce este posibil și imposibil pentru a stabiliza situația în ceea ce privește aprovizionarea cu energie", a anunțat compania DTEK pe rețelele de socializare, precizând că echipele lucrează "zi și noapte".

Totodată, 9 persoane au fost confirmate ca fiind decedate marți, în condițiile în care s-au înmulțit incidentele în care ucrainenii încearcă să găsească surse alternative de energie, inclusiv generatoare și butelii de gaze.

În urmă cu câteva zile, directorul celei mai mari companii private de electricitate din Ucraina avertiza că întreaga rețea de electricitate a Ucrainei riscă să cedeze. Maxim Timchenko a spus pentru BBC că jumătate din rețeaua de electricitate a țării este deja grav avariată, iar un alt atac de amploare ar putea face sistemul de electricitate să cedeze definitiv.

Orașul Herson a rămas fără electricitate 

Orașul Herson, eliberat recent de forțele ruse, a rămas fără energie electrică în urma bombardamentelor intense ale forțelor ruse, a anunțat guvernatorul regional, citat de  Reuters.

Iaroslav Yanushevych a dat vina pe bombardamentele rusești pentru noua întrerupere a curentului electric și a declarat pe Telegram că lucrătorii din energie intervin pentru a remedia problema.

Timp de mai multe săptămâni, locuitorii nu au avut acces la utilități de bază, cum ar fi apa curentă și electricitatea.  După ce au trăit sub ocupație rusă timp de aproape 9 luni, locuitorii din Herson se confruntă acum cu pericolul unor bombardamente regulate în unele părți ale orașului din partea trupelor rusești care s-au retras pe partea opusă a râului Dnipro.

Alte orașe ucrainene suferă întreruperi de energie electrică în urma atacurilor aeriene rusești.

Statul Major General ucrainean a declarat că numărul soldaților ruși și al echipamentelor militare a scăzut în Oleshky, un oraș situat în apropiere de Herson, pe partea controlată de Rusia a râului Nipru.

"Trupele inamice au fost retrase din anumite zone din regiunea Herson și s-au dispersat în pădure de-a lungul tronsonului autostrăzii Oleshky - Hola Prystan. Cea mai mare parte a trupelor sunt personal mobilizat", se arată în comunicat, referindu-se la o autostradă care este aproximativ paralelă cu râul pe teritoriul deținut de Rusia.

Groapă comună descoperită lângă Herson. Cadavrele prezintă urme de execuție

La două săptămâni după ce forțele ucrainene au recucerit Hersonul, o groapă comună cu 6 cadavre a fost descoperită la mai puțin de 50 km de oraș. Trupurile celor șase persoane din groapa comună prezentau urme de execuție.

Anchetatorii ucraineni dezvăluie treptat amploarea teribilului bilanț uman al ocupației rusești în regiunea Herson.

După descoperirea camerelor de tortură din oraș, poliția ucraineană a dezgropat, luni, 6 cadavre dintr-o groapă comună aflată la aproximativ 50 km distanță, a relatat New York Times.

Trupurile celor 6 persoane din groapa comună prezentau urme de execuție. Trei aveau mâinile legate cu o frânghie, în timp ce alți doi aveau găuri de glonț în ceafă.

În Pravdyne, sătenii le-au spus anchetatorilor că cele 6 persoane locuiau într-o casă pe care rușii au aruncat-o în aer, după ce i-au ucis în aprilie, ceea ce ar explica starea avansată de descompunere a cadavrelor.

Aceasta ar putea fi o altă crimă de război pentru care Rusia ar putea fi găsită vinovată dacă Comisia Europeană va reuși să înființeze tribunalul special, pe care Ursula von der Leyen l-a susținut, miercuri.

×
Subiecte în articol: razboi ucraina Rusia Herson groapa comuna