x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina, ziua 296. Bombardamente ale forțelor ucrainene în Lugansk. Forțele ruse au lansat peste 60 de rachete în mai multe orașe din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 296. Bombardamente ale forțelor ucrainene în Lugansk. Forțele ruse au lansat peste 60 de rachete în mai multe orașe din Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    16 Dec 2022   •   15:42
Război în Ucraina, ziua 296. Bombardamente ale forțelor ucrainene în Lugansk. Forțele ruse au lansat peste 60 de rachete în mai multe orașe din Ucraina
Sursa foto: Hepta

Război în Ucraina, ziua 296. Forțele ucrainene au lansat, vineri dimineață, bombardamente asupra regiunii Lugansk, din estul țării, controlată de Rusia.

Întreruperi de electricitate în toată Ucraina după atacurile cu rachete lansate de forțele ruse

''Un nou val masiv de bombardamente ruseşti ţinteşte infrastructura energetică, instalaţii au fost deja avariate în estul şi sudul ţării'', a scris ministrul ucrainean al Energiei, German Galuscenko pe Facebook, care precizează că 9 instalații au fost lovite. 

Furnizorul de curent electric al țării spune că restabilirea furnizării de curent electric necesită timp. 
''Având în vedere că acesta este deja al nouălea val de lovituri cu rachete asupra instalaţiilor energetice, restabilirea furnizării energiei va dura mai mult ca înainte'', anunță Ukrenergo.

Circulația metrolului este oprită în Kiev din cauza unei pene de curent. Primarul Vitali Kliciko spune că a fost întreruptă aprovizionarea cu apă în trei cartiere. 

Forțele ucrainene spun că din 40 de rachete lansate de forțele ruse, 37 au fost doborâte. 
Șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a anunțat însă că din 76 de rachete, 60 au fost distruse.

''Conform datelor preliminare, în această dimineaţă inamicul a lansat din mările Neagră şi Caspică 76 de rachete, inclusiv 72 de rachete de croazieră X-101, Kalibr, X-22 şi patru rachete aer-sol ghidate X-59 asupra infrastructurii critice ucrainene'', a scris acesta pe Telegram.

Cel puţin două persoane au murit în urma lavarierii unui imobil rezidenţial din oraşul Krivoi Rog.

De cealaltă parte, administraţia prorusă din regiunea Lugansk a acuzat armata ucraineană că a provocat 8 morţi şi 23 de răniţi într-un bombardament de artilerie asupra a două localităţi.

Șeful diplomației ucrainene cere statelor occidentale un obuzier, un tanc şi un blindat pentru fiecare rachetă sau dronă lansată de Rusia.
 

Forțele ruse au lansat peste 60 de rachete în mai multe orașe din Ucraina

''Primele sirene au sunat în zori de zi, la ora locală 08.00 şi au vizat inclusiv malul stâng al Niprului. La ora locală 08:10 a sunat o sirenă antiaeriană la Kiev, iar apoi în provinciile Jîtomîr şi Viniţa'', a transmis șefului administrației militare din regiunea Nikolaev, Vitalii Kim. pe Telegram.

La Kiev și Harkov s-au auzit explozii puternice, noaptea trecută. Sirenele antiaeriene au sunat în majoritatea regiunilor țării, scrie AFP.

Primarul Kievului, Vitali Klicinko, a anunțat că orașul s-a aflat sub atacul rachetelor care au vizat mai multe zone de pe malul stâng al Niprului. 
''Rusia a lovit malul stâng al capitalei. 'Echipele de salvare au fost trimise la locurile afectate. Nu părăsiţi adăposturile! Atacul împotriva capitalei este încă în desfăşurare'', a scris acesta pe Telegram, fără să ofere informații despre posibile victime sau clădiri avariate. 

''Nu ignoraţi alertele de raiduri aeriene, rămâneţi în adăposturi'', a scris  şi adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale, Kirilo Timoşenko, pe Telegram.

Edilii din Harkov și Poltava au anunțat că aceste orașe au rămas fără electricitate după bombardamente. 

Operatorul ucrainean al cărilor ferate a anunțat că mai multe linii din regiunile Harkov, Kirovohrad, Doneţk şi Dnipropetrovsk au rămas fără curent electric.

Forțele ucrainene au lansat bombardamente asupra regiunii Lugansk, din estul țării, controlată de Rusia

Cel puţin 8 persoane au fost ucise şi 23 rănite, scrie Reuters. 

O clădire din localitatea Lantrativka a fost distrusă și mai multe persoane prinse sub dărâmături.  

Conducerea pro-rusă a regiunii Lugansk de la Centrul Comun de Control şi Coordonare, care monitorizează încetarea focului între separatiști și forțele ucrainene după 2014, anunță că au fost lansate 3 rachete HIMARS spre Lantrativka la ora locală 4.10 ora locală.

În urma atacului mai mulți civili au murit, potrivit informațiilor transmise de șeful miliției populare din Lugansk pe Telegram. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: razboi ucraina Rusia