x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stare de război în Israel. Hamas a lansat mii de rachete din Fâșia Gaza

Stare de război în Israel. Hamas a lansat mii de rachete din Fâșia Gaza

de Redacția Jurnalul    |    07 Oct 2023   •   12:00
Stare de război în Israel. Hamas a lansat mii de rachete din Fâșia Gaza
Sursa foto: Hepta

Gruparea militantă Hamas a început un război împotriva Israelului, a anunțat ministrul Apărării, care a promis că „Israelul va câștiga”, scrie AP.

În urma unei reuniuni a cabinetului de securitate de la Cartierul General al Armatei israeliene din Tel Aviv, ministrul Apărării, Yoav Gallant, a avertizat că Hamas "a făcut o greșeală gravă" lansând baraje de rachete în sudul și centrul Israelului, în atacul surpriză de dimineață.

"Statul Israel va câștiga acest război", a declarat Gallant.

Mai devreme, aripa armată a Hamas a anunţat că a lansat "Operațiunea de la Al-Aqsa" împotriva Israelului.

"Am decis să punem capăt tuturor crimelor ocupației (Israelului), timpul lor de a se dezlănțui fără a fi trași la răspundere a luat sfârșit", a declarat gruparea.

La rândul ei, armata israeliană a declarat "starea de pregătire pentru război".

Bărbați palestinieni înarmați s-au infiltrat în zone din sudul Israelului și baraje de rachete au fost lansate, sâmbătă, din Fâșia Gaza, într-un atac surpriză revendicat de mișcarea islamistă Hamas.

Mohammad Deif, un comandant militar de rang înalt al Hamas, a anunțat începutul operațiunii într-o emisiune difuzată de mass-media, făcând apel la palestinienii de pretutindeni să lupte.

"Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupații de pe pământ", a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete.

Sirenele de avertizare „Red Alert” au fost activate în Tel Aviv, la circa 70 km de Fâşia Gaza, precum şi în Sde Boker, Arad şi Dimona, în sud, la peste 70 km distanţă. Explozii au fost auzite de locuitorii din aceste zone.

Armata israeliană a cerut locuitorilor din sudul şi centrul țprii să rămână în apropierea adăposturilor anti-bombe.

"Publicul din sudul şi centrul ţării este îndemnat să rămână în apropierea zonelor protejate şi să urmeze instrucţiunile Comandamentului Frontului Intern", au declarat Forţele de Apărare Israeliene în această dimineaţă.

Israel

 

×
Subiecte în articol: Israel hamas fasia gaza palestinieni