x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Israel. Întâlnire de urgență la Tel Aviv. Palestinienii cer o reuniune a Ligii Arabe

Război în Israel. Întâlnire de urgență la Tel Aviv. Palestinienii cer o reuniune a Ligii Arabe

de Redacția Jurnalul    |    08 Oct 2023   •   14:20
Război în Israel. Întâlnire de urgență la Tel Aviv. Palestinienii cer o reuniune a Ligii Arabe
Sursa foto: Hepta

 Liderii politici din Israel s-au reunit duminică într-o ședință de urgență, în timp ce palestinienii solicită o reuniune a Ligii Arabe, potrivit Sky News.

Premierul Benjamin Netanyahu face o evaluare a securității la sediul Armatei Israeliene (IDF) din Tel Aviv, au anunțat reprezentanții biroului său. La întâlnire participă mai mulți miniștri și înalți oficiali.

"Prima fază este pe punctul de a se încheia, cu eliminarea majorităţii forţelor inamice infiltrate pe teritoriul nostru", a spus acesta, avertizând că va fi "un război lung şi dificil".

El a mai precizat că este cel mai puternic atac din ultimele decenii. 

"Vom restabili securitatea cetăţenilor Israelului şi vom câştiga", a precizat Netanyahu.

Totodată, autoritățile israeliene au anunțat, duminică, lansarea de atacuri împotriva grupării Hamas în Fâșia Gaza, potrivit dpa. 

Consiliul de securitate al Israelului a aprobat măsuri pentru "distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale" ale Hamas. De asemenea, Israelul va opri furnizarea de energie electrică, combustibil şi bunuri în Gaza.

 

Partea palestiniană a cerut o întâlnire de urgență a Ligii Arabe, aformată din 22 de state membre, inclusiv Egipt, Irak și Arabia Saudită.

Cererea vine ca urmare a „agresiunii brutale și continue israeliene împotriva poporului palestinian”, scrie site-ul WAFA care îl citează pe ambasadorul Ligii Arabe, Muhannad Al Aklouk.

Evacuarea locuitorilor din zonele apropiate de Fâșia Gaza

Totodată, armata israeliană trebuie să evacueze în 24 de ore toți locuitorii din zonele apropiate de Fîșia Gaza, unde se duc lupte pentru eliberarea prizonierilor.

"Misiunea noastră pentru următoarele 24 de ore este să evacuăm toţi rezidenţii din jurul Gazei. Zeci de mii de soldaţi combatanţi sunt desfăşuraţi în această zonă şi vom ajunge în fiecare sector unul câte unul până când vom ucide fiecare terorist prezent în Israel", a spus generalul Daniel Hagari.

Nu sunt cifre oficiale cu privire la militarii și civilii israelieni răpiți de palestinieni, dar site-ul de ştiri online Ynet estimează că ar fi vorba de cira 100 de persoane. 

Hamas şi Jihadul Islamic, un alt grup palestinian armat, au afirmat că au capturat "numeroşi soldaţi" israelieni.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

Israel

 

×