x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război pe Facebook împotriva şefului FMI: Grecii au creat o pagină specială unde o atacă pe Christine Lagarde

Război pe Facebook împotriva şefului FMI: Grecii au creat o pagină specială unde o atacă pe Christine Lagarde

28 Mai 2012   •   05:33
Război pe Facebook împotriva şefului FMI: Grecii au creat o pagină specială unde o atacă pe Christine Lagarde

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca are mai multa compasiune pentru copiii din Africa sub-sahariana privati de scoli decente, decat pentru multi dintre greci, care ar trebui sa inceapa sa-si plateasca taxele. Aceste afirmatii au starnit furie in randul elenilor, care au pornit un adevarat razboi pe Facebook, atacand-o pe Lagarde intr-o pagina creata special si care se numeste "Greeks are against Lagarde" ("Grecii sunt impotriva lui Lagarde"). Pana acum, pagina a strans 10.000 de comentarii virulente la adresa directorului FMI.

Utilizatorii greci ai retelei de socializare s-au mobilizat si au creat o pagina cu numele "Greeks are against Lagarde" ("Grecii sunt impotriva lui Lagarde"), cu o fotografie a directorului FMI. Pagina este descrisa ca fiind "locul unde iti poti manifesta nemultumirea ca natiune fata de Lagarde".

Postacii o acuza pe Lagarde ca le minimalizeaza suferinta si eforturile pe care le fac pentru a depasi criza financiara, care a dus la reducerea salariilor si a pensiilor, in contextul unui recesiuni care dureaza deja de cinci ani, scrie The Telegraph.

In interviul pentru The Guardian, Lagarde s-a aratat mai ingrijorata pentru soarta copiilor din Africa, afectati de saracie, decat pentru cea a cetatenilor greci.

Reactia acestora nu a intarziat sa apara. "Spune-le asta rudelor celor 3.000 de greci care s-au sinucis sau celor un milion de someri", a scris un utilizator Facebook pe nume Ntavos Paok.

"Nu ne vindeti gogosi, doamna!!! Cine v-a spus ca nu ne platim impozitele??? (...) Grecia din nefericire face parte din planul vostru, se asuma responsabilitati pe care noi le suportam, dar nu ne luati drept idioti!!!", scrie Anna Kouvousi.

"Ar trebui sa le spui asta compatriotilor tai, care au fost ani de-a randul in Africa coloniala si care s-au imbogatit furand de la bunicii copiilor la care te gandesti intr-un mod atat de ipocrit si pe care ii compari cu grecii", scrie un alt utilizator.

Christina Tsekoura, fost functionar public, scrie: "Familia mea nu datoreaza niciun euro birourilor de impozite, vreunei agentii publice sau vreunei banci din Grecia sau afara tarii. Credem in onestitate, munca din greu si merit. Iti interzic sa ma pui pe acelasi plan cu hotii si sa imi batjocoresti familia".

Litsa Sterp a recurs la o zicala din intelepciunea anticilor greci, citandu-l pe moralistul Plutarh: "Fugi din calea creditorului ostil si tiranic care se amesteca si pune conditii libertatii tale".

Venizelos: Lagarde a insultat grecii

Seful partidului socialist elen, Evangelos Venizelos, a declarat ca directorul general al FMI a insultat grecii, carora le-a cerut sa-si plateasca impozitele.

"Nimeni nu poate umili poporul elen in timpul crizei si ma adresez in special doamnei Lagarde care, prin exprimarea sa, a insultat grecii. Ii cer sa revizuiasca, sa regandeasca ce a vrut sa spuna", a afirmat Venizelos la un post elen de televiziune.

In 2010, Grecia a semnat un acord de miliarde de euro cu institutiile financiare internationale, in schimbul implementarii reformelor la nivelul acestui stat.

×