
În cadrul declarațiilor de presă susținute după întâlnirea cu președintele american, Macron a afirmat că discuțiile lor au evidențiat „mai multe zone de progres" în ceea ce privește abordarea conflictului din Ucraina.
„Am lucrat pentru a avea o propunere de plan de acțiune acceptabilă pentru Ucraina, și este important să avem confirmarea că Trump se va întâlni în curând cu președintele ucrainean Zelenski pentru a ajunge la un acord privind mineralele critice", a spus președintele francez.
Macron a adăugat că el și Trump au evaluat împreună modalitățile prin care se poate ajunge la „un armistițiu măsurabil și pace" între Ucraina și Rusia, subliniind că niciunul dintre cei doi lideri nu își dorește un acord care să fie „fragil".
Liderul de la Elysée a descris drept „un punct de cotitură" disponibilitatea Statelor Unite de a oferi ajutor și „solidaritate" în acest context. Declarația sugerează o posibilă aliniere a pozițiilor Franței și SUA cu privire la rezolvarea conflictului din Ucraina, după luni de incertitudine privind direcția pe care administrația Trump o va adopta în această problemă.
Întâlnirea dintre cei doi președinți a avut loc în contextul în care Trump a promis în repetate rânduri, în timpul campaniei electorale, că va pune capăt războiului din Ucraina în mod rapid, fără a oferi însă detalii concrete despre cum ar urma să realizeze acest lucru.
Declarațiile lui Macron indică faptul că atât Franța, cât și SUA ar putea căuta o soluție de durată pentru încetarea conflictului, mai degrabă decât un acord rapid care nu ar rezolva problemele fundamentale din regiune.
Există „motive întemeiate” pentru a relua relațiile cu Vladimir Putin în acest moment, declară, luni seară, președintele francez, Emmanuel Macron.

„A fi puternic și a avea capacități de disuasiune este singura modalitate de a fi sigur că [un acord] va fi respectat. Cred că SUA au capacitatea de a face acest lucru”, spune președintele.
Macron adaugă că scopul său este să „încerce să obțină mai întâi ceva care poate fi evaluat, verificat și controlat”, potrivit Sky News.
„Să ne asigurăm că construim garanții adecvate pe termen scurt. Aici suntem pregătiți să ne implicăm. Mulți dintre colegii mei europeni sunt pregătiți să se implice”, declară Macron.
„Avem nevoie de sprijinul american, deoarece acesta face parte din credibilitatea garanțiilor de securitate și din capacitatea noastră colectivă de disuasiune”, subliniază președintele francez.
Macron subliniază investiția masivă a Europei în securitatea Ucrainei
Președintele francez Emmanuel Macron a evidențiat angajamentul financiar substanțial al Europei față de Ucraina, în timpul declarațiilor comune de presă cu președintele american Donald Trump.
Liderul de la Elysée a punctat că Uniunea Europeană a investit 128 de miliarde de dolari în securitatea Ucrainei, accentuând că este vorba despre o "investiție" reală în securitatea colectivă a continentului, transmite BBC.
Vorbind în limba franceză, Macron a început prin a-i mulțumi lui Trump pentru prietenia dintre America și Franța, menționând că au făcut „pași foarte substanțiali înainte" în discuțiile despre situația din Ucraina.
„Europa nu s-a sustras de la responsabilitățile sale în ajutorarea acestei țări", a afirmat președintele francez, subliniind că Ucraina a ținut frontul pentru „securitatea colectivă" a întregii Europe.
În același context, Macron a transmis un mesaj de admirație pentru poporul ucrainean, adăugând că, în opinia sa, „nimeni din această sală nu își dorește să trăiască într-o lume în care voința celui mai puternic poate fi pur și simplu impusă, și unde granițele recunoscute internațional pot fi pur și simplu încălcate".
Putin: Rusia nu se opune păstrării statalității ucrainene
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că țara sa nu are nimic împotriva păstrării statalității Ucrainei, dar dorește ca aceasta să nu fie folosită ca o „trambulină ostilă" împotriva Federației Ruse.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin de la televiziunea de stat VGTRK, la Novo-Ogarevo.
„Poziția, așa cum mi se pare, a președintelui Statelor Unite [Donald Trump], nu este legată de faptul că acest lucru este în interesul nostru, al Rusiei. Este cel mai probabil în interesul Ucrainei, al statului ucrainean, cu scopul de a păstra statalitatea ucraineană. Nici noi nu avem nimic împotriva acestui lucru", a afirmat Putin.
Liderul de la Kremlin a adăugat că Rusia și-ar dori ca „acest teritoriu să nu fie folosit ca o trambulină pentru atacuri asupra Federației Ruse, să nu fie folosit ca o trambulină ostilă nouă. Astfel încât, în cele din urmă, să se transforme într-un stat vecin prietenos".
În cadrul aceluiași interviu, potrivit TASS, Putin a mai făcut referiri la situația din Ucraina, menționând că această țară are nevoie de un guvern care să se bucure de încrederea poporului. De asemenea, liderul rus a criticat decretele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, despre care a spus că ar duce la „pierderi catastrofale".
Declarațiile lui Putin vin în contextul în care noul președinte american Donald Trump a afirmat în repetate rânduri că dorește să pună capăt războiului din Ucraina, sugerând că ar putea facilita negocieri între Kiev și Moscova.
Trump refuză să îl numească pe Putin „dictator”
Președintele american Donald Trump a evitat să îl caracterizeze pe liderul rus Vladimir Putin drept „dictator" în timpul unei întâlniri cu președintele francez Emmanuel Macron desfășurată în Biroul Oval de la Casa Albă.
Întrebat direct dacă îl consideră pe Putin un dictator, mai ales după ce a folosit acest termen pentru a-l descrie pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Trump a răspuns evaziv: „Nu folosesc aceste cuvinte cu ușurință, vom vedea cum se vor desfășura lucrurile", relatează BBC.
Președintele SUA a sugerat că există „șansa unei înțelegeri foarte bune" între Ucraina și Rusia, avertizând totodată că un conflict nerezolvat între cele două țări „ar putea duce la Al Treilea Război Mondial".
Trump: Putin ar accepta forțe europene de menținere a păcii în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin ar accepta forțe europene de menținere a păcii în Ucraina, ca parte a unui potențial acord pentru a pune capăt războiului, declară, luni seară, Donald Trump, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Franței, Emmanuel Macron.
Vorbind cu reporterii în Biroul Oval, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Europa este pregătită să ofere garanții de securitate Ucrainei în cazul unei încetări a focului, conform The Guardian.
Trump a declarat că nu vede o problemă în trimiterea de trupe europene în Ucraina pentru a servi ca pacificatori, adăugând că a abordat această idee cu Putin. „Da, o va accepta”, a spus președintele american.
Președintele SUA a declarat că războiul din Ucraina s-ar putea încheia „în câteva săptămâni, dacă suntem inteligenți”. „Dacă nu suntem inteligenți, va continua... nu vrem asta”, a spus el.
„Acest lucru ar putea escalada într-un al treilea război mondial, nu ne dorim nici asta”, a mai transmis președintele american.
(sursa: Mediafax)
Macron: UE este pregătită să devină partener „mai puternic” al SUA în materie de apărare
BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Uniunea Europeană este pregătită să devină un partener „mai puternic” al Statelor Unite în materie de apărare, a afirmat luni seară, la Washington, președintele Franței, Emmanuel Macron, declarându-se favorabil unei „păci durabile” între Rusia și Ucraina.
„Obiectivul nostru comun este de a obține pace solidă și durabilă. Vom discuta despre acest lucru, în mod evident, eu am un mare respect pentru curajul și rezistența poporului ucrainean. Împărtășim obiectivul păcii, dar suntem conștienți de necesitatea de a avea garanții și o pace solidă, în scopul stabilizării situației”, a afirmat Emmanuel Macron cu ocazia întâlnirii cu președintele american, Donald Trump.
În acest context, președintele Franței a cerut ca Statele Unite să furnizeze garanții de securitate Ucrainei, pentru a evita viitoare agresiuni ale Rusiei.
„Va fi necesară o implicare mai puternică a Statelor Unite pentru garantarea păcii în Ucraina. Iar reprezentanții Ucrainei trebuie să se implice în negocierile pentru oprirea războiului”, a subliniat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Figaro, citat de Gândul.
„Problema descurajării militare este prioritară. Noi suntem pregătiți să oferim garanții de securitate Ucrainei”, a insistat Emmanuel Macron.
Donald Trump a anunțat că urmează să aibă o întrevedere și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Ne vom întâlni, probabil săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare”, a afirmat Donald Trump, semnalând că așteaptă un acord cu Ucraina în domeniul exploatării mineralelor.
Președintele SUA a semnalat că există progrese pentru oprirea războiului Rusiei cu Ucraina.
„Am avut discuții foarte bune cu Rusia și cu alții, încercăm să oprim războiul dintre Rusia și Ucraina. Cred că am făcut progrese în doar câteva săptămâni. Se pare că ne apropiem foarte mult de obținerea unui acord”, a afirmat Donald Trump.
(sursa: Mediafax)