x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scapă cine poate! Soldații de sacrificiu din Wagner luptă ca în Primul Război Mondial

Scapă cine poate! Soldații de sacrificiu din Wagner luptă ca în Primul Război Mondial

de Şerban Mihăilă    |    13 Feb 2023   •   07:00
Scapă cine poate! Soldații de sacrificiu din Wagner luptă ca în Primul Război Mondial

Timp de mai bine de o oră, doi foști luptători ai temutei companii militare private rusești Wagner au povestit pentru CNN experiențele lor cutremurătoare pe câmpul de luptă din estul Ucrainei. Ei spun că oricine ezita era împușcat imediat de propriii comandanți, iar singura lor preocupare a fost să scape cu viață. Cei doi mărturisesc că au simțit o ușurare atunci când au fost capturați.

Cei doi foști luptători au fost capturați de forțele ucrainene la sfârșitul anului trecut. CNN nu le-a dezvăluit identitatea, pentru propria lor siguranță. Ambii sunt căsătoriți și au copii și au fost recrutați în timp ce se aflau în închisoare. Unul dintre ei ispășea o pedeapsă de 20 de ani pentru omor prin imprudență.

Asalturi ca în Primul Război Mondial

Foștii insurgenți au povestit despre pierderile îngrozitoare suferite de gruparea de mercenari în „primele valuri” ale unor asalturi care amintesc de șarjele din Primul Război Mondial. 

„Eram în total 90 de oameni. Șaizeci au murit în acel prim asalt, uciși de focuri de mortier. Câțiva au rămas răniți”, a relatat unul dintre ei, referindu-se la primul său atac, în apropierea satului Bilohorivka. „Dacă un grup nu reușește, este trimis imediat un altul. Dacă nici al doilea nu are succes, se trimite un alt grup”, a mai dezvăluit fostul insurgent.

Celălalt rus a fost implicat într-un asalt care a durat cinci zile, într-o pădure din apropierea orașului Lisichansk, la granița dintre Lugansk și Donețk, în estul Ucrainei.

„Primii pași în pădure au fost dificili, din cauza minelor de teren, împrăștiate peste tot. Din zece oameni, șapte au fost uciși imediat”, a povestit el.

„Nu poți să-i ajuți pe cei răniți. Ucrainenii trăgeau puternic asupra noastră, așa că, deși rănile lor erau minore, trebuiau să continuie să avanseze, altfel ei ar fi fost cei luați la țintă”, își mai amintește fostul combatant.

„Stai cinci zile, oamenii mor chiar lângă tine, se roagă la Dumnezeu, cerșesc apă. Crezi că poți lăsa arma jos și nu se va mai întâmpla nimic. Apoi, lupta începe din nou, 10 minute mai târziu, iar ucrainenii continuă să vină după tine. Nu mai percepi absolut nimic, doar un val urmat de un altul!”, a relatat el.

„Patru sute de luptători din Wagner au fost aduși acolo, iar apoi au apărut tot mai mulți, în permanență”, a mai afirmat rusul.

Fără milă, fără sentimente

Prizonierul a spus că a fost cuprins de un instinct de conservare, însă alții „au paralizat”. „Unii se opreau chiar acolo, în pădure, și își aruncau armele. Dar să arunci armele înseamnă să fii luat la țintă de lunetiști și să mori”, a precizat fostul membru al grupului Wagner.

„Nu a existat nicio evacuare a răniților (...) Dacă ești rănit, te rostogolești de unul singur la început, cum poți, într-un loc neutru, unde nu există focuri de armă, iar dacă nu este nimeni prin preajmă, îți administrezi singur primul ajutor”, a adăugat el.

Victimele se pun una peste cealaltă, cu zecile, au mai relatat prizonierii. „Când sosesc victimele, primești ordin să le încarci și nu te gândești cu adevărat cine este mort și cine este rănit”, a spus unul dintre ei.

De-a lungul celor câteva săptămâni petrecute pe front, cei doi bărbați au declarat că au avut un singur instinct - cel de supraviețuire. „Am avut doar dorința de a supraviețui, indiferent de costuri!”, a afirmat prizonierul implicat în atacul din pădure.

Ei au devenit insensibili la pierderile de vieți omenești și la uciderea soldaților ucraineni cu care s-au confruntat. „Ai crede că simți ceva după ce ai ucis pe cineva, dar nu este așa; pur și simplu continui să mergi mai departe!”, a precizat unul dintre ruși.

Alternativa mersului prin câmpuri minate spre artileria ucraineană este la fel de letală. „Nu puteam să ne retragem fără ordine, deoarece, dacă nu respectam ordinul, am fi fost uciși!”, a mărturisit unul dintre prizonieri.

„Un bărbat a rămas pe o poziție și era foarte speriat, pentru că era primul lui asalt. Am primit ordin să fugim înainte. Omul s-a ascuns însă sub un copac și a refuzat. Acest lucru a fost raportat la comandament. Bărbatul a fost dus la 50 de metri distanță de bază. Și-a săpat propriul mormânt și apoi a fost împușcat!”, a continuat el.

Celălalt fost luptător a raportat o situație similară: „Comandantului nostru i s-a spus că, dacă cineva dă dovadă de lașitate, va trebui eliminat. Iar dacă nu reușim să-l eliminăm, vom fi noi eliminați, deoarece nu l-am eliminat!”.

Ademeniți cu libertatea

Cei doi foști combatanți au descris modul în care au fost recrutați de Wagner. În august și septembrie, anul trecut, șeful grupului militar, Evgheni Prigojin, a sosit cu elicopterul la închisorile în care se aflau numeroși deținuți, oferindu-le contracte pe șase luni, în schimbul grațierii.

Pe unul dintre bărbați îl mai așteptau încă 10 ani de închisoare, după o condamnare pentru omor prin imprudență.

„M-am gândit că șase luni erau mai bune decât cei 10 sau 11 ani pe care îi puteam petrece încă în închisoare... Am vrut doar un nou început în viață”, a spus el.

La vremea respectivă, campania de recrutare a lui Prigojin în închisorile din Rusia era în plină desfășurare. Oficialii serviciilor de informații occidentale și grupurile pentru apărarea drepturilor deținuților estimează că au fost recrutați între 40.000 și 50.000 de bărbați. Săptămâna trecută, fără a oferi vreun motiv, Prigojin a anunțat că operațiunea de recrutare din închisori s-a încheiat.

„Doar câțiva oameni din unitatea mea au venit pentru bani. Majoritatea au venit pentru că aveau sentințe lungi. Au fost însă și unii care mai aveau doar 12 zile din pedeapsă și au mers oricum”, a precizat unul dintre foștii membri ai Wagner.

„I-au aliniat pe toți în curte și Prigojin a început să recruteze oameni. El a spus că avea autoritatea din partea organelor superioare de a lua pe oricine din închisoare, indiferent de infracțiuni sau de perioada de detenție. Candidații ideali erau criminalii și hoții”, a mai relatat el.

Procesul de selecție era atât de rudimentar, încât deținuții mai în vârstă trebuiau doar să demonstreze că pot mărșălui câțiva metri, a declarat unul dintre prizonieri. 

„Au luat aproape pe toată lumea. Unii dintre ei aveau probleme mentale... cei nebuni, cei care atunci când primesc o armă în mână nu știu cum să o mânuiască”, a adăugat el.

Pentru deținuții cu ani de închisoare de ispășit, oferta era tentantă. „Pentru libertatea noastră a trebuit să luptăm timp de șase luni în Ucraina, să ne luptăm cu naziștii. În același timp, Prigojin ne-a promis salarii, rambursarea împrumuturilor și un trecut curat”, a mai precizat unul dintre prizonieri. 

Minciunile lui Prigojin

La scurt timp după vizitele lui Prigojin, sute de prizonieri au fost duși cu autobuzul și cu avionul la un teren de antrenament din regiunea rusească Rostov, susțin cei doi bărbați.

Acolo a existat o interdicție strictă privind drogurile și alcoolul. Unii dintre comandanți le-au spus recruților că au luptat pentru Wagner în Africa și Siria.

Antrenamentul a fost scurt și s-a redus la o chestiune de bază: mânuirea armelor pentru atacurile sângeroase pe care aveau să primească în curând ordin să le execute. Potrivit prizonierilor, era clar că erau pregătiți în vederea derulării unor misiuni pentru care ei nu aplicaseră.

Acum, cei doi sunt extrem de nemulțumiți de ceea ce consideră a fi „minciunile” din discursul lui Prigojin. „Nu a menționat nimic despre pericol. A vorbit despre ștergerea tuturor condamnărilor, că vom servi șase luni, despre un avans de 240.000 de ruble (aproximativ 3.300 de dolari) și, de asemenea, că sarcina noastră era să ținem apărarea în linia a doua”, a spus unul dintre prizonieri.

Totodată, cei doi bărbați se simt înșelați și în privința naturii conflictului. „Am crezut că vom lupta cu polonezi și diverși mercenari, cu germani. Credeam că nu a mai rămas nimeni din armata ucraineană acolo. Credeam că au părăsit țara!”, a afirmat unul dintre ei.

„A devenit astfel clar că nu făceau decât să inventeze minciuni pentru a ne determina să intrăm în luptă cu ucrainenii. Nimeni nu credea că forțele armate ale Ucrainei vor lupta cu adevărat pentru propria țară, pentru cei dragi lor. Am aflat acest lucru abia după ce am intrat acolo!”, a adăugat el.

„O ușurare să fii capturat!”

A fost aproape o ușurare să fii capturat, au mai recunoscut prizonierii, la CNN. 

Unul dintre ei a spus că el și un camarad rănit au fost singurii supraviețuitori din grupul său, prinși „între două mortiere ucrainene și un lunetist”.

„Comandamentul mi-a ordonat să mă adăpostesc în poziția mea, așa că am procedat întocmai, așteptând evacuarea. Au trimis un grup de 10 persoane, iar lunetistul i-a eliminat pe toți 10”, și-a amintit el.

„Apoi, comandamentul ne-a transmis pe walkie-talkie: Ieșiți cum puteți, sunteți pe cont propriu. La scurt timp, au apărut soldații ucraineni, care au spus «mâinile sus» și asta a fost tot”, a adăugat el.

Când au fost întrebați dacă ar lua din nou aceeași decizie, prizonierii au făcut o pauză de câteva clipe.

„Cred că a fost o alegere greșită... Nu am participat niciodată la o operațiune militară, mai ales luptând împotriva forțelor armate ucrainene, care refuză să renunțe la pământul lor. Ne-au adus aici sub un pretext greșit. Acum suntem astfel în război, dar nu cred că este o cauză justă”, a spus unul dintre ei.

Celălalt prizonier a fost de acord: „Nu cred că a meritat. Acum sper să pot începe un nou capitol!”. El a spus că a reușit să ia legătura cu familia sa, de când a fost luat prizonier. „Au crezut că sunt mort, până când i-am contactat. Au plâns și au fost surprinși că sunt în viață!”.

Ambii bărbați au spus că doresc să se întoarcă în Rusia. Unul dintre ei a adăugat: „Nu-mi pasă de Rusia, vreau doar să mă întorc acasă!”

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: razboi ucraina orori grupul Wagner mercenari