x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Război în Ucraina. Rusia importă muniție din Iran prin Marea Caspică

Război în Ucraina. Rusia importă muniție din Iran prin Marea Caspică

de Redacția Jurnalul    |    25 Apr 2023   •   23:15
Război în Ucraina. Rusia importă muniție din Iran prin Marea Caspică
Sursa foto: Hepta

Federația Rusă importă armament din Iran prin Marea Caspică, potrivit The Wall Street Journal.

Astfel că navele rusețti transportă cantități mari de obuze de fabricație iranianță, dar și alte tipuri de muniție, prin Marea Caspică pentru aprovizionarea soldaților care luptă în Ucraina. 
 "Este o provocare în creştere pentru SUA şi aliaţii săi, care caută o modalitate de a întrerupe această cooperare între Moscova şi Teheran", scrie WSJ.

Au fost transportate circa 300.000 de obuze de artilerie și un milion de cartușe cu muniție din Iran pe navele rusești. Ultima navă despre care se știe, numită Rasul Gamzatov, ar fi plecat din Iran în martie 2023 cu 1000 de containere ce conțineau 2000 de obuze de artilerie. 

Totodată, o echipă de experți iranieni a vizitat, în ultima perioadă, o fabrică din estul Rusiei care produce avioane de luptă de ultimă generație. 

Iranul a exportat și drone cu explozibili către forțele ruse, pe care acestea le folosesc pentru a ataca infrastructura critică din Ucraina. Au fost, de asemenea, folosite și avioane cargo pentru aprovizionarea cu armament a Rusiei. Pentru tranportul muniției pe mare este nevoie de sprijinul fostelor republici sovietice. 

De cealaltă parte, SUA și NATO sunt aliați ai Ucrainei, căreia i-au oferit ajutor militar de miliarde de euro după invazia rusă. 



 

×
Subiecte în articol: Rusia munitie iran ucraina