x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Războiul civil din Etiopia s-a încheiat! Armistițiu între rebeli și guvern

Războiul civil din Etiopia s-a încheiat! Armistițiu între rebeli și guvern

03 Noi 2022   •   10:00
Războiul civil din Etiopia s-a încheiat! Armistițiu între rebeli și guvern
Sursa foto: Hepta

Războiul civil din Etiopia s-a încheiat. Combatanții au căzut de comun acord să oprească războiul care a durat doi ani şi a făcut numeroase victime.

Războiul civil din Etiopia a luat sfârşit, părţile beligerante fiind de acord cu încheierea unui armistiţiu. Acordul dintre guvernul etiopian şi rebelii din Tigray va permite reluarea livrărilor cu ajutoare.

Aproape 90% dintre oamenii din regiunea de nord a ţării au nevoie de ajutor alimentar, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aproximativ o treime dintre copiii din regiune suferă de malnutriţie.

Aceasta nu este prima încercare de încetare a focului. Acordul anterior a fost încălcat în luna august, la doar câteva luni după ce ambele părţi s-au angajat să respecte anumite condiţii. Atât rebelii, cât şi guvernul au comis atrocităţi împotriva civililor, mai ales acte de epurare etnică şi violenţă sexuală.

„Etiopia are o singură forţă naţională de apărare”, se arată în declaraţia comună. Rebelii din Tigray au făcut o concesie majoră de această dată: dezarmarea, demobilizarea şi reintegrarea luptătorilor în armata federală.

Fostul preşedinte nigerian Olusegun Obasanjo, care a mediat acordul convenit după o săptămână de discuţii în Africa de Sud, a declarat că este doar începutul procesului de pace.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: etiopia