x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reacția Gazprom la eventuala plafonare a gazelor livrate în statele occidentale

Reacția Gazprom la eventuala plafonare a gazelor livrate în statele occidentale

28 Iun 2022   •   16:59
Reacția Gazprom la eventuala plafonare a gazelor livrate în statele occidentale

Gazprom ar putea să schimbe condițiile contractuale dacă statele occidentale vor plafona prețurilor gazelor naturale din Rusia, scrie Reuters.

Liderii G7 vor să analizeze impunerea unui plafon la prețurilor gazelor naturale și petrolului din Rusia pentru a reduce veniturile obținute de această țară și care o ajută să susțină războiul din Ucraina. 

Aceștia iau în calcul prețuri puțin peste costurile de producție astfel încât profiturile să fie scăzute dar să fie menținută producția. 

"Depinde de direcţie, depinde de deciziile luate de Gazprom. Probabil, ar putea pune problema schimbării actualelor condiţii din contracte, a schimbării preţului", a spus Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, despre plafonarea prețului la gaze. 

Despre posibilele efecte ale acestei măsuri asupra bugetului de stat al Rusiei, Peskov a spus că încă nu a fost analizată situația. 

"Încă nu ştim despre ce este vorba. Conform Constituţiei noastre, Rusia este un stat social iar îndeplinirea tuturor obligaţiilor noastre sociale este prioritatea principală".

Bugetul pe 2022 al Rusiei ia în calcul un deficit de 2% din PIB, ceea ce înseamnă că prețul de vânzare al barilului de petrol trebuie să fie de peste 100 de dolari. Totodată, sprijinul pentru gospodării și companii a fost majorat pentru a compensa efectele negative ale sancțiunilor. 

 

×
Subiecte în articol: gazprom plafonare gaze