x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reacție NEAȘTEPTATĂ a unui important stat în problema refugiațiilor

Reacție NEAȘTEPTATĂ a unui important stat în problema refugiațiilor

07 Sep 2015   •   08:43
Reacție NEAȘTEPTATĂ a unui important stat în problema refugiațiilor
Sursa foto: MTI / Mohai Bal

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins duminică un apel al opoziţiei de a primi pe teritoriul ţării refugiaţi care îşi părăsesc locuinţele din cauza războiului civil din Siria, relatează DPA.

"Israelul nu este indiferent la tragedia umană a refugiaţilor din Siria şi din Africa", a declarat în cadrul şedinţei de guvern Netanyahu, şeful partidului Likud.

"Israelul este o ţară mică, o ţară foarte mică, căreia îi lipseşte potenţialul demografic şi geografic. Din acest motiv, trebuie să ne controlăm frontierele atât împotriva imigranţilor ilegali, cât şi a terorismului", a adăugat el.

Şeful cabinetului a atras atenţia că Israelul a asigurat îngrijiri medicale pentru circa 1.000 de oameni răniţi în Siria. Militarii israelieni ridică frecvent sirieni răniţi de la frontiera sa şi, după ce aceştia sunt trataţi şi se recuperează, sunt aduşi din nou la frontieră.

Duminică Netanyahu a fost prezent la începerea construcţiei unui gard de securitate la frontiera Israelului cu Iordania.

"Vedem astăzi ce li se întâmplă ţărilor care au pierdut controlul asupra frontierelor lor", le-a spus el ziariştilor prezenţi la locul construcţiei din sud-estul Israelului.

Gardul de securitate de-a lungul frontierei estice a Israelului va fi o continuare a barierei de securitate construite de-a lungul frontierei cu Egiptul, a spus el. În cele din urmă va fi conectat cu gardul de securitate de pe platoul Golan.

Acest gard este menit nu numai să ţină la distanţă militanţii, ci şi imigranţii şi traficanţii, a spus premierul israelian.

Gardul de-a lungul lungii frontiere cu Egiptul "a stopat aproape complet afluxul de imigranţi" din Africa, o realizare "cu care nicio altă ţară occidentală nu se poate lăuda", a mai spus Benjamin Netanyahu.

Şeful guvernului a exprimat această poziţie după ce liderul opoziţiei israeliene, Isaac Herzog, din Partidul laburist, a declarat sâmbătă că Israelul ar trebui să accepte refugiaţi sirieni.

"Evreii nu pot fi indiferenţi în timp ce sute de mii de refugiaţi caută un loc în care să fie în siguranţă", a declarat el la un eveniment cultural din Tel Aviv.

Duminică el a adăugat pe pagina sa de Facebook că Israelul ar trebui să accepte un număr limitat de druzi sirieni, care au de suferit din cauza războiului de partea siriană a platoului Golan. "Am uitat cum este să fim evrei. Persecutaţi. Refugiaţi", a scris el.

Membrii cabinetului de dreapta al lui Netanyahu au replicat inflexibil că ar fi "iresponsabil" pentru Israel să absoarbă un număr mare de imigranţi.

La rândul său, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a făcut sâmbătă apel la secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, să facă presiuni asupra Israelului pentru a le permite refugiaţilor palestinieni care fug de conflictul sirian să vină în Cisiordania şi Gaza. 

Agerpres

×
Subiecte în articol: refugiati Israel