"Este o decizie extrem de periculoasă, care va duce conflictul la un nou nivel al confruntărilor militare", a declarat ambasadorul Rusiei la Berlin, Serghei Netschajev, citat de publicaţia Der Spiegel.
"Această acţiune ne convinge încă o dată că Germania şi aliaţi săi apropiaţi nu vor o soluţie diplomatică la criza din Ucraina şi depun eforturi spre o escaladare de durată a conflictului. Cu permisiunea Guvernului german, tancurile germane vor fi trimise din nou pe «frontul de est», ceea ce va conduce inevitabil la moartea unor militari ruşi şi a unor civili", a adăugat ambasadorul Rusiei, acuzând Berlinul că nu remediază responsabilitatea istorică pentru fostele crime naziste din al II-lea Război Mondial.
"Această decizie generează efecte ireparabile în relaţiile bilaterale, care oricum sunt într-o stare deplorabilă", a atras atenţia diplomatul rus.
"Astfel de livrări nu sunt de bun augur pentru viitorul relaţiilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a confirmat miercuri decizia de a furniza Ucrainei tancuri Leopard, dar a reafirmat că, deşi va continua să ofere asistenţă militară Ucrainei, nu vrea ajungerea la un război între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică. "Am luat toate deciziile prin cooperare strânsă cu aliaţii noştri. Vom continua în acelaşi mod. Germania va continua să ofere sprijin Ucrainei, dar va încerca să evite o escaladare spre un conflict militar între Rusia şi NATO", a subliniat Olaf Scholz.
Surse citate de publicaţia Der Spiegel afirmă că Germania şi alte naţiuni europene analizează posibilitatea de a furniza în total Ucrainei două batalioane de tancuri Leopard 2, adică în total 80 de vehicule blindate. Germania va furniza cel puţin 14 tancuri Leopard 2 şi va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricaţie germană de către alte state europene. Statele Unite ar urma să furnizeze încă 40 de tancuri, inclusiv de tip M1 Abrams, potrivit aranjamentului cu Germania.
(sursa: Mediafax)