x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reactie - Solidari cu danezii

Reactie - Solidari cu danezii

de Irina Cristea    |    15 Feb 2006   •   00:00
Reactie - Solidari cu danezii

Danemarca se vede, in sfarsit, sustinuta in scandalul caricaturilor. Cel care i-a luat partea este chiar presedintele Comisiei Europene, care a transmis un mesaj transant.

Libertatea de expresie nu este negociabila, este mesajul pe care presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, l-a transmis lumii crestine si musulmane cu privire la scandalul caricaturilor aparute in presa europeana. Pentru Barroso nu sunt negociabile nici actualele norme etice practicate de presa europeana, asa cum au sugerat cativa clerici musulmani.

Intr-un interviu acordat cotidianului danez Berlingske Tidende, oficialul european a aparat valorile unei societati deschise si a condamnat violentele comise in lumea musulmana in numele controversatelor desene. "Libertatea de expresie nu este un principiu pe care sa-l putem negocia, este o valoare esentiala in societatea noastra contemporana, deschisa si democratica", a spus Barroso.

"INACCEPTABIL". Seful Comisiei a spus ca intelege nemultumirea musulmanilor, dar ca nu poate fi de acord cu felul in care acestia au ales sa si-o manifeste. "Atacurile asupra reprezentantelor daneze la Damasc, Beirut sau Teheran sunt total inacceptabile si, de accea, ne reafirmam solidaritatea fata de Danemarca. Ceea ce se intampla este nedrept", a declarat, transant, portughezul. Barroso si-a facut cunoscute punctul de vedere si sustinerea fata de Copenhaga si in cotidianul danez Politiken. "Nu exista tara libera fara presa libera. Mai bine prea multa libertate decat deloc. Nu autoritatile trebuie sa decida ce trebuie publicat si ce nu", a punctat oficialul european.

MESAJ. Oricat de transante i-au fost afirmatiile, Barroso a refuzat sa comenteze felul in care premierul danez Anders Fogh Rasmussen a gestionat criza caricaturilor. "Este un subiect extrem de sensibil", a spus seful Comisiei. Barroso le-a transmis un mesaj danezilor, indemnandu-i sa suporte criza cu calm si stoicism si sa accepte faptul ca vremurile s-au schimbat. "Sa evitam ca situatia sa se transforme intr-un conflict intre doua culturi sau civilizatii", a avertizat Barroso.

×
Subiecte în articol: externe Barroso