Mișcarea rebelă, Cadrul Strategic Permanent pentru Pace, Securitate și Dezvoltare (CSP-PSD), a declarat sâmbătă că a capturat vehicule blindate, camioane și cisterne în luptele din orașul de frontieră Tinzaouaten de joi și vineri.
Gruparea rebelă a declarat, de asemenea, că a avariat un elicopter, care s-a prăbușit în orașul Kidal, la sute de kilometri distanță.
Armata din Mali a declarat că doi soldați au fost uciși și 10 au fost răniți. Unul dintre elicopterele sale s-a prăbușit vineri în Kidal, în timpul unei misiuni de rutină, dar nimeni nu a fost ucis, a declarat aceasta.
Mai mulți bloggeri militari ruși au relatat duminică că cel puțin 20 de persoane din grupul Wagner au fost ucise într-o ambuscadă în apropierea frontierei cu Algeria.
„Angajați ai (grupului) Wagner PMC, care se deplasau într-un convoi cu trupele guvernamentale, au fost uciși în Mali... Unii au fost capturați”, a declarat un important blogger militar rus, Semyon Pegov, care folosește numele War Gonzo.
Canalul de știri Baza Telegram, care are legături cu structurile de securitate ale Rusiei, a raportat că cel puțin 20 de luptători Wagner au fost uciși.
Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele bloggerilor.
Wagner a jucat un rol important în unele dintre cele mai aprinse lupte din războiul Rusiei din Ucraina, însă viitorul său a fost pus sub semnul întrebării atunci când liderul său, Evgheni Prigozhin, a fost ucis într-un accident aviatic în august, la două luni după ce a condus o scurtă revoltă împotriva sistemului de apărare rus.
Mali, unde autoritățile militare au preluat puterea prin lovituri de stat în 2020 și 2021, se luptă cu o insurgență islamistă care durează de ani de zile. Aceasta a declarat că forțele ruse de acolo nu sunt mercenari Wagner, ci formatori care ajută trupele locale cu echipamente cumpărate din Rusia.
Raportul lui Baza a declarat duminică că luptătorii Wagner se află în Mali cel puțin din 2021.
Tuaregii sunt un grup etnic care locuiește în regiunea Sahara, inclusiv părți din nordul Mali. Mulți dintre ei se simt marginalizați de guvernul malian.
Grupul separatist a lansat o insurgență împotriva juntei guvernamentale din Mali în 2012, însă rebeliunea a fost ulterior deturnată de grupuri islamiste.
A semnat un acord de pace cu Bamako în 2015, dar CSP-PSD s-a retras din negocieri la sfârșitul anului 2022.
(sursa: Mediafax)