x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rebeliune în Georgia

Rebeliune în Georgia

de Mihaela Matachita    |    06 Mai 2009   •   00:00
Rebeliune în Georgia
Sursa foto: David Mdzinarishvili/Reuters

Georgia a acuzat ieri Rusia că a încercat să organizeze o rebeliune armată de amploare pentru a răsturna autorităţile de la Tbilisi înaintea exerciţiilor NATO prevăzute să înceapă astăzi, au anunţat agenţiile internaţionale de ştiri şi publicaţia electronică Civil Georgia.



Tbilisi a acuzat, ieri, Moscova de complot în vederea "unei răscoale armate" atât pentru "a perturba" exerciţiile NATO, cât şi pentru "a răsturna" autorităţile georgiene, în timp ce "o rebeliune" începuse la o bază militară din Georgia, după cum a relatat AFP. Organizatorii complotului intenţionau şi asasinarea preşedintelui georgian, Mihail Saakaşvili, potrivit Ministerul de Interne de la Tbilisi, citat de BBC News online. După-amiază, preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a anunţat că situaţia este "sub control". Complotul era îndreptat şi împotriva integrării europene şi euroatlantice a Georgiei, a adăugat el.

Iniţial, Şota Utiaşvili, şeful Departamentului de Informaţii şi Analiză al Ministerului georgian de Interne, şi purtător de cuvânt, anunţase că acest minister a dejucat un complot, organizat de foşti oficiali militari, în colaborare cu Rusia. Utiaşvili a declarat că ministerul a lansat o anchetă asupra răscoalei pregătite în mai multe unităţi militare, mai ales la baza de la Muhrovani, situată în apropiere de Gori şi la 30 km vest de capitala Tbilisi. Ulterior, ministrul Apărării, David Siharulidze, a precizat la postul tv georgian Rustavi-2 că batalionul de blindate din această bază militară s-a răsculat, iar forţele de ordine s-au deplasat la faţa locului pentru a readuce situaţia sub control. Siharulidze a mai spus că rebeliunea viza atât perturbarea exerciţiilor NATO, cât şi răsturnarea autorităţilor georgiene prin forţă militară. Sikharulidze a precizat că, pe lângă sute de militari, au participat şi civili care nu au legătură cu unitatea de blindate.    

DOVADA

Potrivit postului Rustavi, Ministerul de Interne ar deţine o înregistrare video în care organizatorii complotului prezintă planul de derulare a acţiunilor. Ministerul de Interne, care a făcut publică înregistrarea, a anunţat numele celor arestaţi pentru complot. Unul este Gia Ghvaladze, fost comandant, în anii 1990, al unităţilor speciale georgiene. Celălalt este Zaza Muşkudiani, comandantul unităţilor militare din Orciala. Rusia oferea instrucţiuni organizatorilor şi îi finanţa. MAE rus a acuzat Georgia de "imaginaţie bolnăvicioasă", iar ambasadorul rus la NATO a ironizat "nebunia" conducerii georgiene. Anterior, Rusia ceruse anularea manevrelor NATO din Georgia prevăzute să înceapă astăzi. Cele două ţări s-au confruntat într-un scurt conflict armat în august trecut din cauza separatismului abhaz şi osetin. De câteva săptămâni, instabilitatea politică domneşte în Georgia, unde opoziţia cere demisia lui Saakaşvili.

×
Subiecte în articol: externe