x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Record în SUA din cauza unui val de frig: a fost înregistrat cel mai rece vânt din istorie

Record în SUA din cauza unui val de frig: a fost înregistrat cel mai rece vânt din istorie

de Redacția Jurnalul    |    04 Feb 2023   •   07:55
Record în SUA din cauza unui val de frig: a fost înregistrat cel mai rece vânt din istorie
Sursa foto: Hepta

Cel mai rece vânt înregistrat vreodată în SUA continentală a produs o temperatură resimțită de corpul omului de minus 77 grade Celsius, spun meteorologii.

Meteorologii spun că în SUA continentală s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură resimițită de corpul omului, provocată de vânt, din toate timpurile. Recordul a fost depășit în timpul unui val de frig arctic care a afectat o mare parte din America de Nord.

Serviciul Național de Meteorologie (NWS) a precizat că rafalele de gheață de pe Muntele Washington din New Hampshire au produs vineri o răcire a vântului de -77C, potrivit BBC.

Autoritățile au avertizat că degerăturile pot apărea în mai puțin de 10 minute. Locuitorii din Manitoba până în Maine sunt îndemnați să își limiteze timpul petrecut în aer liber până sâmbătă, în timpul valului de frig care apare „o dată la o generație".

Efectul combinat al vântului și al frigului ar putea să aducă unele dintre cele mai scăzute temperaturi în statul Maine, în Quebec și în unele părți din estul Canadei.

Companiile de electricitate se așteaptă la niveluri istorice de consum de energie până sâmbătă dimineața, în perioada cea mai rece. Boston se află sub incidența unei avertizări de frig. Școlile publice au fost închise în oraș, dar și în Worcester și în Buffalo. Orașul New York, care ar putea avea temperaturi de până la -23C a decretat o situație de urgență care permite, printre altele, persoanelor fără adăpost să meargă în orice adăpost pentru a căuta căldură.

Nici statele din vestul mijlociu Michigan, Wisconsin, Indiana, Illinois și Ohio nu au fost ocolite de temperaturile scăzute. Avertizări de vreme deosebit de rece și vânt puternic sunt și în Canada.

Scăderea temperaturilor este provoocată de un puternic front arctic care se întinde din provinciile maritime canadiene până în centrul SUA.

Cel puțin 11 persoane au murit în această săptămână din cauza intemperiilor din sudul SUA. Au fost opt decese în Texas, două în Oklahoma și unul în Arkansas. Peste 250.000 de persoane nu au curent electric în Texas, Arkansas, Mississippi, Tennessee și New York, potrivit poweroutage.us.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: val de frig