x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reformare mimată - Voronin tot comunist rămăne

Reformare mimată - Voronin tot comunist rămăne

de Vitalie Calugareanu    |    21 Noi 2007   •   00:00

Corespondenţă din Chişinău
Liderul comunist de la Chişinău, Vladimir Voronin, condamnă socialismul sovietic, stalinismul şi brejnevismul, dar nu renunţă la titulatura comunistă, deoarece speră că acest brand politic ii va aduce o nouă victorie la alegerile parlamentare din 2009.



Corespondenţă din Chişinău
Liderul comunist de la Chişinău, Vladimir Voronin, condamnă socialismul sovietic, stalinismul şi brejnevismul, dar nu renunţă la titulatura comunistă, deoarece speră că acest brand politic ii va aduce o nouă victorie la alegerile parlamentare din 2009. La ultima plenară a comuniştilor, el le-a prezentat colegilor de partid un program reformat de orientare socialist-europeană al Partidului Comuniştilor, care pledează pentru păstrarea Moldovei in afara oricărui bloc militar. Opoziţia şi analiştii politici de la Chişinău susţin insă că este vorba de un truc al generalului Voronin menit să cureţe partidul de imaginea de succesor al comunismului totalitar care-l discreditează in plen electoral.


FÃ...RÃ... AUTORITARISM? In esenţă, la plenara partidului liderul de la Chişinău s-a desolidarizat de evoluţia socialismului de tip sovietic, acuzănd vechea nomenclatură de eşecul reformelor din Republica Moldova din anii 1990. "Nu putem să nu recunoaştem că principala problemă a practicii comuniste nu au fost ideile umaniste de egalitate socială, nu politica socială implementată, ci lipsa democraţiei, a increderii in aptitudinea fiecărui om de a lua decizii şi de a fi responsabil pentru ele", a menţionat Vladimir Voronin. Potrivit lui, comuniştii moldoveni vor respinge categoric practicile unor mişcări de stănga din spaţiul ex-sovietic, care propagă idei de izolare, autoritarism, naţionalism şi separatism. In acelaşi timp, PCRM apreciază pozitiv dezvoltarea fructuoasă a ideilor socialiste in Europa Centrală şi de Vest. Nu in ultimul rănd, comuniştii moldoveni se angajează să reducă treptat componenta militară in toate programele de stat şi să purceadă la construcţia unui stat demilitarizat.

In opinia analiştilor politici, reformele ideologice anunţate de liderul comunist de la Chişinău se aseamănă, in realitate, cu discursul unui diplomat prin care, de fapt, acesta nu a spus nimic. Ori Vladimir Voronin a afirmat şi pănă acum, in repetate rănduri, că este şeful unui partid comunist ce recunoaşte doar scopurile umane ale doctrinei comuniste. Intre vorbe şi realitate insă e distanţă lungă. Reformele anunţate nu schimbă cu nimic nici atmosfera din interiorul partidului şi, cel mai probabil, nu reduc nici presiunile exercitate de Vladimir Voronin asupra instituţiilor democratice. Pur şi simplu, susţin observatorii independenţi, se incearcă o ajustare a mesajului politic, reieşindu-se din aspiraţiile proeuropene ale majorităţii populaţiei in perspectiva alegerilor parlamentare hotărătoare din 2009.


AVANTAJE. Faptul că denumirea Partidului Comuniştilor va rămăne neschimbată este de inţeles. Vladimir Voronin a spus că nu renunţă la această titulatură, "deoarece ea ar putea fi preluată de o altă formaţiune, iar brandul «comunist» i-ar garanta acesteia 20% din voturi fără să facă nimic". Realitatea, in opinia analiştilor politici, e alta. Este adevărat că nu toţi cei care au votat pentru comunişti acum trei ani s-au decepţionat, deşi sondajele arată că popularitatea acestui partid scade lunar cu aproximativ 3%. Prin această mimată schimbare doctrinară Vladimir Voronin incearcă, pe de o parte, să-i ţină in preajmă pe alegătorii comunişti de rit vechi, iar pe de altă parte - să evite o scindare a partidului care să rezulte din convingerile marxist-leniniste ale unui număr mare de membri pentru care sintagma "Partid Comunist" contează şi pe care ar incerca să o păstreze in cazul unei eventuale scindări.


ALTE PÃ...RERI. Totuşi, liderul de la Chişinău poate avea surprize in partid mai aproape de alegeri. Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, cel care a depus flori anul acesta la bustul lui Mihai Eminescu de ziua marelui scriitor romăn, este membru al Partidului Comuniştilor. Tot Marian Lupu a declarat după alegerile locale din anul curent că nu vede pentru viitor ca forţa politică din care face parte "să fie ataşată de grupurile politice de extremă stăngă, marginalizate pe plan european". Lupu a precizat atunci că "există mulţi membri de partid care inţeleg că situaţia politică după alegeri s-a schimbat considerabil", sugerănd că declaraţiile sale reprezintă nu doar opinii proprii.

×
Subiecte în articol: externe voronin vlad