x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Refugiații din Grecia fug de România

Refugiații din Grecia fug de România

18 Mai 2016   •   19:30

Unul din șapte solicitanți de azil procesați în cadrul planului UE de redistribuire a refugiaților în interiorul blocului comunitar fie a refuzat să fie mutat, fie a plecat fără să anunțe pe nimeni, relevă cifre statistice ale guvernului grec, citate de publicația Financial Times. Oficialii de la Atena trebuie să gestioneze soarta a 46.000 de solicitanți de azil, blocați în partea continentală a Greciei.

Strategia comunitară, asupra căreia s-a convenit anul trecut cu mari dificultăți, era menită să-i răspândească în mod echitabil pe cei 160.000 de refugiați din state aflate în prima linie, precum Grecia și Italia, în alte țări ale blocului comunitar. Sistemul se confruntă însă cu mari provocări, din cauza refuzului multor solicitanți de azil de a merge în state membre mai sărace, cum ar fi Bulgaria și România, notează Financial Times. Din cele 1.324 de persoane procesate până acum în cadrul schemei de relocare, 191 au renunțat sau pur și simplu au dispărut, susțin oficiali greci. Săptămâna trecută, Bulgaria a fost de acord să accepte 47 de solicitanți de azil din Grecia. Dar când li s-a spus că sunt trimiși în Bulgaria, 36 s-au retras din program, iar șapte au dispărut, afirmă surse din guvernul grec. Într-un final, doar patru au fost mutați. Situația a fost similară și în cazul României, unde 32 dintre cei 67 de solicitanți de azil care urmau să fie transferați au dispărut sau au ieșit din programul de relocare.

Refuzuri neașteptate

 În cazul Estoniei, opt din 27 de persoane au preferat să fugă decât să fie trimiși în statul baltic. Chiar și unii dintre cei trimiși în țări bogate ca Franța au “dezertat”. Din cei 388 de solicitanți de azil care urmau să fie trimiși din Grecia în Franța, 24 au dispărut, iar doi au renunțat. Macedonia și-a închis frontiera cu Grecia mai devreme în această primăvară, ceea ce a făcut ca zeci de mii de refugiați să fie nevoiți să rămână în această țară în condiții tot mai grele.

×