Regina Maria Karadjordjevic a Iugoslaviei a fost reabilitată luni printr-o decizie a Înaltei Curţi din Belgrad, care a declarat de asemenea nul şi neavenit un decret din 1947 ce a lăsat-o fără cetăţenie şi proprietate, relatează agenţia Tanjug, preluată de Agerpres.
În cursul unei audieri la Palatul de Justiţie din Belgrad, instanţa a decis că, printr-o decizie a Preşedinţiei Prezidiului Republicii Populare Federative Iugoslavia, regina Maria a fost privată de drepturile sale umane cum ar fi dreptul la vot, dreptul la proprietate şi dreptul la cetăţenie din motive politice şi ideologice.
Cererea de reabilitare a reginei Maria Karadjordjevic a fost depusă în octombrie 2013 de descendenţii prinţilor Tomislav şi Andrei Karadjordjevic - principesele Lavinia şi Katherine şi prinţii Dimitri şi Michael.
Decizia va permite moştenitorilor familiei regale să revendice proprietatea confiscată în conformitate cu legea privind restituirea.
Explicând cererea de reabilitare, avocata Dusanka Subotic Homen a declarat că regina Maria nu s-a amestecat niciodată în afacerile de stat şi că ea s-a implicat numai în muncă de caritate.
Ea a avut grijă de mai multe sute de persoane rămase cu handicap în Primul Război Mondial şi de văduvele şi orfanii celor ucişi în război, nu numai în Serbia, dar şi în Slovenia şi Croaţia.
Ea a deschis spitale, clinici de copii şi şcoli, şi a trimis din fondurile sale proprii ajutoare prizonierilor de război şi celor nevoiaşi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Din acest motiv, preşedintele francez Charles de Gaulle i-a decernat Legiunea de Onoare în 1959. “Aceasta este o zi foarte fericită pentru noi. Regina Maria şi-a dedicat viaţa oamenilor şi va ocupa acum locul pe care îl merită în istorie”, a declarat reporterilor prinţesa Linda Karadjordjevic după anunţarea deciziei.
Maria a fost o principesă a României şi strănepoată a reginei britanice Victoria. Ea s-a născut în Germania în 1900 şi a fost educată în România şi Anglia.
Principesă de Hohenzollern, cunoscută şi ca “Regina Marija”, ea a fost a doua fiică a reginei Maria şi regelui Ferdinand. În familie era numită Mignon spre a fi deosebită de mama sa.
Ea s-a căsătorit cu Alexandru Karadjordjevic - atunci rege al Regatului Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, iar mai târziu Regatul Iugoslaviei - în 1922 la Catedrala din Belgrad.
După căsătorie, ea a intrat în viaţa socială a regatului, prin ajutorarea copiilor săraci - în special fete sărace, pe care le-a ajutat să primească educaţie şi să găsească locuri de muncă.
Oamenii îşi aminteau de ea ca de o conducătoare modernă, dar modestă şi umană, şi a devenit cunoscută sub numele de “Regina Mamă”.
Ea a avut trei fii cu regele Alexandru - Petru, Tomislav şi Andrei. După asasinarea regelui în 1934 la Marsilia, Franţa, Maria a plecat în Anglia împreună cu cei doi fii mai mici, lăsându-l în urmă pe Petru al II-lea, care era sub vârstă la momentul respectiv, să conducă ţara cu o regenţă.
În urma atacului Germaniei naziste a lui Hitler şi capitulării ulterioare a Regatului Iugoslaviei, regele Petru al II-lea şi guvernul au fugit din ţară.
După Al Doilea Război Mondial şi instalarea regimului comunist, întreaga familie regală a primit interdicţie să revină în ţară, cetăţenia lor a fost retrasă şi toate proprietăţile confiscate în 1947.
Parlamentul sârb a anulat decizia în urmă cu 13 ani.
Regina Maria Karadjordjevic a murit în sărăcie la 22 iunie 1961 în apartamentul ei din Londra. Ea a fost înmormântată în cimitirul familiei regale britanice Royal Burial Ground la Frogmore, Windsor, în apropierea mausoleului străbunicii sale, regina Victoria.
Cu toate acestea, rămăşiţele ei au fost aduse în Serbia anul trecut şi înhumate pe 26 mai în mausoleul familiei la Oplenac, lângă un plop unde se odihneşte alături de fiul şi nora sa, regele Petru al II-lea şi regina Alexandra.