x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius a fost ucis în Mariupol

Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius a fost ucis în Mariupol

03 Apr 2022   •   08:17
Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius a fost ucis în Mariupol
Sursa foto: Hepta

Regizorul lituanian de filme documentare Mantas Kvedaravicius a fost ucis sâmbătă în Mariupol, în Ucraina, potrivit colegilor și rapoartelor media, citate de Reuters.

"Prietenul nostru participant la Artdocfest, regizorul lituanian Mantas Kvedaravicius, a fost ucis astăzi la Mariupol, cu o cameră de filmat în mâini, în acest război al răului împotriva întregii lumi", a declarat pe Facebook regizorul rus Vitaly Mansky, fondatorul festivalului de filme documentare Artdocfest.

Kvedaravicius era cunoscut, printre alte lucrări, pentru documentarul său "Mariupolis", care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din 2016. Filmat în Mariupol, filmul este portretul unui oraș ucrainean aflat sub asediu, cu o voință puternică de a trăi. Portul strategic se află în regiunea separatistă Donețk, învecinată cu Rusia, unde luptătorii pro-ruși se luptă cu forțele ucrainene din 2014.

Acum, Mariupol, încercuit de la scurt timp după invazia rusă din 24 februarie, este principala țintă a Moscovei în Donbasul ucrainean, regiunea sud-estică care include zonele separatiste Donețk și Luhansk. Zeci de mii de persoane sunt blocate în oraș, cu acces redus la alimente și apă.

"Mariupolis" a fost prezentat de Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Kvedaravicius s-a născut în 1976, a studiat la Universitatea din Vilnius și a obținut o diplomă în antropologie socială la Universitatea din Cambridge, potrivit postului public lituanian LRT.

Radiodifuzorul, care a relatat și el moartea lui Kvedaravicius, a precizat că aceasta nu a fost confirmată încă în mod oficial.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Mantas Kvedaravicius Ucraina mariupol