x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reglementarea AI: ONU a adoptat prima rezoluție globală privind inteligența artificială. Ce prevede?

Reglementarea AI: ONU a adoptat prima rezoluție globală privind inteligența artificială. Ce prevede?

de Redacția Jurnalul    |    21 Mar 2024   •   22:45
Reglementarea AI: ONU a adoptat prima rezoluție globală privind inteligența artificială. Ce prevede?
Sursa foto: freepik.com

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat joi în unanimitate prima rezoluție globală privind inteligența artificială. Aceasta vizează protejarea datelor personale și a drepturilor omului, au declarat oficiali americani, citați de Reuters.

Rezoluția nu are caracter obligatoriu și propusă de Statele Unite și co-sponsorizată de China și alte 121 de națiuni. Aceasta pledează, de asemenea, pentru consolidarea politicilor de confidențialitate, au declarat oficialii, înainte de adoptarea rezoluției.

„Navigăm în ape agitate din cauza tehnologiei care se schimbă rapid, ceea ce înseamnă că este mai important ca niciodată să ne ghidăm după lumina valorilor noastre", a declarat unul dintre înalții oficiali ai administrației, descriind rezoluția ca fiind „primul document cu adevărat global” privind IA.

Rezoluția este cea mai recentă dintr-o serie de inițiative ale guvernelor din întreaga lume pentru a modela dezvoltarea IA, pe fondul temerilor că aceasta ar putea fi folosită pentru a perturba procesele democratice, pentru a amplifica frauda sau pentru a duce la pierderi dramatice de locuri de muncă.

„Proiectarea, dezvoltarea, implementarea și utilizarea necorespunzătoare sau rău intenționată a sistemelor de inteligență artificială ... prezintă riscuri care ar putea ... submina protecția, promovarea și exercitarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale", se arată în rezoluție.

(sursa: Mediafax)

×