x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reguli ruseşti pentru bazele NATO

Reguli ruseşti pentru bazele NATO

de Anca Aldea    |    28 Mar 2009   •   00:00

Într-un interviu acordat cotidianului britanic Financial Times, şeful diplomaţiei de la Moscova, Serghei Lavrov, susţine că Rusia doreşte stabilirea unor reguli în privinţa bazelor militare instalate de ţările NATO în regiune.



Vorbind despre necesitatea unui climat lipsit de tensiuni în estul Europei şi despre bazele SUA din România şi Bulgaria, ministrul a insistat că Moscova nu se opune ţărilor care invită armate străine să staţioneze pe teritoriul lor, dar doreşte un acord referitor la mărimea unităţilor care vor fi trimise în cele două ţări riverane Dunării.

"Încercăm să înţelegem de ce este nevoie de aceste baze (...). Vrem să stabilim nişte reguli, pentru că unele acţiuni desfăşurate de membri NATO credem că generează riscuri inutile pentru securitate", a explicat el. Cât priveşte extinderea Alianţei, el a declarat că Rusia încearcă în continuare să înţeleagă acest proces. "Ce s-a realizat prin extindere? Europenii se simt mai în siguranţă după ultima lărgire a NATO?", se întreabă Lavrov.

În privinţa relaţiilor cu noua Administraţie americană, Rusia speră într-o îmbunătăţire a acestei legături cu o conducere care s-a distanţat de politicile controversate ale regimului lui George W. Bush. "Când avem semnale de la Washington că se vrea un angajament constructiv, o cooperare şi un parteneriat în mai multe domenii pentru care putem coopera eficient, salutăm acest lucru."

×
Subiecte în articol: externe