Agentia americana ultrasecreta de informatii NSA nu are obligatia sa dezvaluie natura legaturilor sale cu Google, incheiate pentru a proteja firma californiana de atacuri cibernetice, a confirmat justitia americana.
Curtea de Apel din Washington a stabilit ca statutul special al Agentiei de Securitate Nationala (NSA) ii permite acesteia sa pastreze secret orice aranjament cu gigantul din domeniul Internetului.
"Orice informatie care se raporteaza la relatiile dintre Google si NSA ar dezvalui informatii protejate despre NSA", a hotarat judecatoarea Janice Rogers Brown.
Aceasta hotarare raspunde unei cereri depusa de o asociatie care apara confidentialitatea datelor private pe Internet. Centrul de Informare asupra Datelor Private Electronice (EPIC) doreste ca acordurile dintre Google si NSA sa fie facute publice, in numele dreptului cetatenilor de a sti daca sunt supravegheati.
Cererea a fost depusa in urma unei serii de atacuri informatice dirijate impotriva activistilor pentru drepturile omului din China, in ianuarie 2010. Acesti activisti au fost supusi unor atacuri asupra conturilor lor pe Gmail, un serviciu de posta electronica al Google.
Cu scopul de a-si proteja utilizatorii, Google a recurs la vremea respectiva la serviciile NSA, potrivit Washington Post si Wall Street Journal.
Alianta celor doua entitati are ca scop sa repereze slabiciunile Google in fata hackerilor si sa evalueze gradul acestora de sofisticare, pentru a stabili daca sistemele de aparare create sunt adecvate.
Insa aparatorii respectarii vietii private se tem ca aceasta uniune secreta ii expune pe utilizatorii de Internet la incalcari cu privire la datele lor personale.