După întreruperea determinată de războiul din Caucaz, UE şi Federaţia Rusă au reluat ieri, la Bruxelles, negocierile asupra unui parteneriat consolidat, oferind în schimb Ucrainei, Georgiei, Republicii Moldova un parteneriat estic, nu şi perspectiva aderării.
Negocierile UE-Rusia asupra parteneriatului consolidat, care va duce la îmbunătăţirea legăturilor economice şi politice, au reînceput, prin întâlnirea negociatorului Comisiei Europene (CE), Eneko Landaburu, cu omologul său rus, Vladimir Cijov, ambasador la UE. Această primă întâlnire de la lansarea acestor negocieri la 4 iulie a început pe fondul unor relaţii încordate între cele două părţi. În iulie, negociatorii prevăzuseră să se reîntâlnească la jumătatea lunii septembrie, dar conflictul ruso-georgian de la începutul lui august, intrarea tancurilor ruseşti în Georgia şi recunoaşterea de către Moscova a independenţei republicilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud au făcut ca UE să amâne discuţiile. La 10 noiembrie, înainte de summitul UE-Rusia, ţările membre, cu excepţia Lituaniei, au fost de acord cu relansarea acestor negocieri.
PARTENERIAT ORIENTAL
Cu o zi înaintea reluării discuţiilor, europenii şi-au anunţat intenţia de a întări legăturile cu Ucraina, Georgia, Republica Moldova şi alte trei republici ex-sovietice, printr-un parteneriat estic. Tocmai conflictul ruso-georgian a determinat UE să insiste de acum înainte asupra relaţiilor "complementare" cu Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Republica Moldova şi Be-larus, dacă acestea se democratizează. După războiul din Caucaz, europenii au acceptat, la iniţiativa Suediei şi Poloniei, eforturi suplimentare spre Est pentru a contrabalansa Uniunea pentru Mediterana lansată de Franţa. AFP a numit oferta UE pentru Est "un parteneriat oriental" pe care l-a descris ca mergând mai departe decât actuala politică de "vecinătate". Deşi UE susţine financiar aceste ţări în reformele economice şi politice, acest parteneriat nu le oferă nici o perspectivă de aderare. La fel ca la admiterea în NATO, europenii sunt divizaţi asupra eventualei aderări a Ucrainei şi Georgiei la UE. Marea Britanie, Suedia şi noile state-membre sunt pentru admiterea lor, dar mai multe ţări din Vest, în frunte cu Germania, se opun. De aceea, CE sugerează negocierea "unui acord de asociere", precum şi înfiinţarea de "zone aprofundate de liber schimb". Totuşi, "este puţin cam prea devreme să vorbim despre un acord de asociere cu Georgia", spunea comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, premierului georgian. Ca încurajare se propune celor şase state facilitarea obţinerii vizelor de intrare în UE pentru cetăţenii lor. În ciuda limitărilor, statutul propus este asemănător cu cel al Islandei şi Norvegiei şi, deocamdată, UE a lansat oficial misiunea de anchetă privind conflictul ruso-georgian.
Citește pe Antena3.ro