x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reluarea relațiilor diplomatice turco-israeliene. Ankara numește un nou ambasador la Ierusalim

Reluarea relațiilor diplomatice turco-israeliene. Ankara numește un nou ambasador la Ierusalim

12 Noi 2022   •   20:13
Reluarea relațiilor diplomatice turco-israeliene. Ankara numește un nou ambasador la Ierusalim

Ankara a numit un nou ambasador în Israel, după 4 ani de absență, scrie AFP.

Diplomatul Sakir a-zkan Torunlar a fost numit prin decret prezidențial ca reprezentant al Turciei la Ierusalim. El a fost consul general în această țară, în perioada 2010-2014. Autoritățile israeliene au numit un nou ambasador la Ankara în septembrie 2022. 

Relațiile dintre cele două țări au început să se normalizeze în acest an, iar în luna august 2022, au anunțat restabilirea completă a acestora și revenirea la post a ambasadorilor. 

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a trimis o scrisoare de felicitare lui Benjamin Netanyahu după victoria acestuia în alegerile legislative israeliene din 1 noiembrie. Acesta susține însă cauza palestiniană și a criticat anterior politica Israelului în această chestiune, în timpul  guvernelor Netanyahu din 1996-1999 şi 2009-2021.

După atentatul forțelor israeliene împotriva navei turcești Mavi Marmara, în anul 2010, relațiile dintre cele două state au devenit tensionate. Nava era încărcată cu ajutoare pentru palestinienii din Fâșia Gaza. 

Totodată, uciderea a 50 de palestinieni de către forțele israeliene, în mai 2018, Turcia și-a recehmat ambasadorul de la Tel Aviv și a expulzat ambasadorul israelian de la Ankara dar și pe consulul general israelian de la Istanbul. Ca măsură de retorsiune, Israelul l- a expulzat pe consulul general turc din Ierusalim.

 

×
Subiecte în articol: ambasador turcia Israel erdogan palestinieni