x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reportaj în satul spionilor “căzuţi din cer”. Jurnaliştii de la L'Express au mers să vadă cu ochii lor ţăranii bulgari care au deconspirat o misiune secretă franceză

Reportaj în satul spionilor “căzuţi din cer”. Jurnaliştii de la L'Express au mers să vadă cu ochii lor ţăranii bulgari care au deconspirat o misiune secretă franceză

de Marina Constantinoiu    |    22 Noi 2012   •   17:42
Reportaj în satul spionilor “căzuţi din cer”. Jurnaliştii de la L'Express au mers să vadă cu ochii lor ţăranii bulgari care au deconspirat o misiune secretă franceză

Revista franceză L'Express şi-a trimis reporterii în Bulgaria, în satul Koilovţi, unde, în noaptea de 14 spre 15 octombrie, nişte francezi “picaţi din cer” la propriu, într-un lan de lucernă, au încasat bătaie de la ţarani. Şi nu degeaba, ci fiindcă povestea lor era prea dubioasă. Luaţi drept hoţi,  francezii s-au dovedit a fi... agenţi ai serviciilor secrete.

Îşi ziceau “Jean”, “Emilien” şi “Maxine”. Ultimul le-a precizat chiar anchetatorilor bulgari că era medicul grupului. Un medic ceva mai aparte: din noaptea de 15 octombrie, locuitorii din Koilovţi nu încetează să pună întrebări în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în lanul de lucernă de la ieşirea din sat. În acea noapte, o bătaie în toată regula a avut loc între trei săteni şi “un grup de cetăţeni străini”, potrivit termenilor folosiţi de procurorul regional din Plevna, Ivo Rader.

“Amatori de sporturi extreme”

Francezii bătuţi erau “nişte amatori de sporturi extreme”, a precizat ulterior ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov. Acesta a recunoscut că doi dintre ei fuseseră paraşutaţi în cursul nopţii în tandem, dinspre România vecină, înainte de a fi găsiţi de colegii lor şi găzduiţi într-un 4X4 în satul bulgar. Un periplu asupra căruia specialiştii în probleme de apărare nu au niciun dubiu: a fost vorba despre un antrenament secret al Serviciului Acţiuni (SA) al Direcţiei Generale a Securităţii Externe (DGSE) franceze.

“Dacă despre asta a fost vorba, atunci eu sunt primul care se va simţi uşurat”, spune acum primarul satului, Krassimir Ivanov. “Că nişte comandouri franceze fac exerciţii în câmpiile noastre, nu este problema mea principală. Cu condiţia să fim informaţi”, adaugă acesta pentru jurnaliştii de la L'Express. De altfel, primarul nu are niciun reproş la adresa Parisului; mai degrabă este pornit pe autorităţile bulgare, care, în niciun moment nu au informat locuitorii satului. “Dacă ar fi fost o operaţiune a DGSE, serviciile noastre sigur erau la curent”, spune edilul. Cu atât mai mult cu cât, potrivit mai multor mărturii, nişte agenţi de la contraspionajul bulgar au venit vara trecută în regiune, în căutarea unui teren izolat, departe de toţi şi de toate, pentru o misterioasă operaţiune specială.

 Bursa zvonurilor săteşti

Dar din noaptea aceea de pomină, localnicii trăiesc cu frica în sân. Pentru că zvonurile, unele mai nebune decât altele, circulă pe străzile localităţii cu viteza luminii. Cea mai interesantă e varianta traficului de organe. Pentru susţinerea ipotezei, sătenii reamintesc ciudatele obiecte descoperite la faţa locului: măşti de oxigen, o targă pliantă, bandaje, material pentru transfuzii, mănuşi chirurgicale...”Tot ce trebuie pentru a monta un mic spital de campanie”, spune un anchetator. Acestora li se adaugă combinezoane din neopren, o paraşută pliată, trei laptopuri, GPS-uri, hărţi, un altimetru, haine de schimb. Toate, în trei saci imenşi de culoare portocalie, care erau ascunşi între boscheţi. “Şi dacă erau terorişti?”, continuă primarul, reamintind faptul că nu foarte departe se află centrala nucleară de la Kozlodui şi dincolo de graniţă o uzină chimică, de partea românească.

Eroii satului

Cei care ştiu mai multe despre acei turişti străini căzuţi din cer sunt cu siguranţă cei trei bărbaţi care i-au cules de la faţa locului. Fraţii Ţonev, Slavi şi Vasko, precum şi prietenul lor poliţist Rumen, venit să le dea o mână de ajutor. Erau convinşi că au prins în flagrant delict de furt nişte ţigani din satul vecin, pe care îi suspectau deja de furturi de recoltă. Numai că ochii le-au picat pe un Jeep cu farurile stinse. Iar bărbaţii care erau acolo practicau arte marţiale. Bulgarii susţin că au acţionat în legitimă apărare. Au fost trase şi focuri de armă. Bilanţul: doi răniţi de gloanţe şi un al treilea bine şifonat. Ceilalţi doi au preferat să fugă în câmp: nişte camere de supraveghere i-au surprins mai târziu, în cursul dimineţii, traversând satul, pentru a lua autobuzul către Plevna şi apoi dispărând. Acum, cei trei săteni s-au trezit că sunt eroii de la Koilovţi.

Povestea e trecută la secret

De când s-au petrecut faptele, mai mulţi poliţişti în civil au venit de la Sofia pentru a prelua toate materialele găsite la locul faptei şi a le spune fraţilor cu pricina să uite de caz. Poliţistul local a fost trimis în concediu medical. Parchetul a decretat că povestea este secret de apărare. Dar tot mai există nişte urme ale ei pe ici, pe colo: clinica de ortopedie din Plevna, de exemplu, unde au fost internaţi, sub protecţie poliţienească, cei doi răniţi de gloanţe. “Cei doi francezi erau drăguţi, dar deloc vorbăreţi”, îşi aminteşte o infirmieră care a încălcat interdicţia de a vorbi impusă de directorul ei, Emil Baltov.

Complicaţii


Din cauza celor doi francezi, întreg etajul trei al clinicii a fost închis. “Ei au plecat după două zile, în scaune cu rotile”, a mai spus infirmiera. La hotelul Balkan, unde a fost cazat al treilea francez, recepţionerul îşi aminteşte că i-a închiriat o cameră de la etajul 11. A profitat de şederea acolo pentru a-şi călca hainele, dar el însuşi era şifonat bine. “A fost tot timpul flancat de un bărbat în civil', explică Asia, care era de serviciu în sala unde se serveşte micul dejun.

Cele trei personaje au fost recuperate în cea mai mare discreţie de către autorităţile consulare franceze, la două zile după odisee. “Este vorba despre turişti amatori de sporturi extreme care au fost bătuţi tare şi răniţi la picioare de gloanţe. Au fost repatriaţi în Franţa şi sunt sub tratament la Paris”, a anunţat, la început de noiembrie, Ambasada Franţei în Bulgaria. Prezenţa, în jurul datei de 20 noiembrie, a unui aparat Transall al aviaţiei militare franceze pe pista aeroportului din Sofia a fost, evident, o coincidenţă, scriu, ironic, jurnaliştii de la L'Express.

×
Subiecte în articol: spioni franta bulgaria spioni francezi