x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reprezentanţii opoziţiei siriene s-au reunit la Riad, după anunţul privind un posibil armistiţiu

Reprezentanţii opoziţiei siriene s-au reunit la Riad, după anunţul privind un posibil armistiţiu

22 Feb 2016   •   14:12
Reprezentanţii opoziţiei siriene s-au reunit la Riad, după anunţul privind un posibil armistiţiu

Reprezentanţii principalelor grupări ale opoziţiei siriene s-au reunit luni la Riad, a doua zi după anunţul secretarului de stat american John Kerry privind un acord de principiu cu Rusia cu privire la condiţiile unui armistiţiu în Siria, relatează AFP.

'Este (în curs de desfăşurare) o întâlnire', a declarat Monzer Makhous, purtător de cuvânt al Înaltului comitet de negocieri (HCN). Acest organism, ce reuneşte reprezentanţi ai principalelor partide de opoziţie şi mişcări ale rebelilor politici şi armatei din Siria, a fost creat la Riad în luna decembrie în vederea unor negocieri de pace.

Reuniunea de la Riad urmează să dureze două sau trei zile şi se va axa pe evoluţia situaţiei din Siria, a precizat acelaşi purtător de cuvânt.

John Kerry a anunţat duminică la Amman 'un acord provizoriu de principiu' cu Rusia asupra condiţiilor unui armistiţiu în Siria, care 'ar putea începe în zilele următoare'.

Situaţia foarte complexă din teren face dificilă totuşi punerea în aplicare a acestui acord. Un armistiţiu intrat în vigoare vineri în conformitate cu o înţelegere mediată de Moscova şi Washington a fost, de exemplu, complet ignorat.

Opoziţia reunită la Riad a anunţat sâmbătă că este pregătită pentru un 'armistiţiu temporar' propus de marile puteri, cu condiţia unei garanţii că aliaţii regimului de la Damasc îşi vor opri operaţiunile militare împotriva formaţiunilor rebele. AGERPRES

×