x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova ar putea rămâne fără gazele naturale rusești. Contract DEZASTRUOS cu Gazprom

Republica Moldova ar putea rămâne fără gazele naturale rusești. Contract DEZASTRUOS cu Gazprom

26 Noi 2021   •   14:41
Republica Moldova ar putea rămâne fără gazele naturale rusești. Contract DEZASTRUOS cu Gazprom

Autoritățile de la Chișinău a aprobat alocarea a 1,4 miliarde de lei către Moldovagaz pentru plata datoriei către Gazprom. Aceasta reprezintă gazele naturale consumate în octombre 2021 și avans pentru luna noiembrie, transmite Radio Chişinău.

Însă banii acordați de executiv către Moldovagaz sunt pentru ca societate să renunțe la datoriile companiei Termoelectrica pentru gazele naturale livrat eanterior. Prin urmare, creanțaat Termoelectrica faţă de Moldovagaz este transferată unei alte întreprinderi de stat,  Energocom. Aceasta a fost singura soluție pentru ca Republica Moldova să primească în continuare gaze rusești, Gazprom amenințând sistarea livrărilor în decurs de 24 de ore, potrivit premierului Natalia Gavriliţa.

Noul contract cu Gazprom a fost semnat pe 5 ani și prevede plata în avans. Pentru octombrie 2021, R. Moldova a importat gaze naturale la circa 800 de dolari/1.000 mc. 

Condițiile contractului nemulțumește opoziția care acuză guvernul că nu le-a dezvăluit condițiile și nu a luat măsuri pentru a preveni riscul suspendării livrărilor de gaz. 

×