x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova are, în sfârşit, preşedinte. Nicolae Timofti a fost ales cu votul a 62 de deputaţi

Republica Moldova are, în sfârşit, preşedinte. Nicolae Timofti a fost ales cu votul a 62 de deputaţi

16 Mar 2012   •   05:56
Republica Moldova are, în sfârşit, preşedinte. Nicolae Timofti a fost ales cu votul a 62 de deputaţi

UPDATE 11:35 - Parlamentul de la Chisinau l-a votat pe magistratul Nicolae Timofti in functia de presedinte al Republicii Moldova, informeaza PRO TV Chisinau. Timofti, pana in prezent presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost ales cu votul a 62 de deputati, in conditiile in care avea nevoie de voturile a 61 din totalul de 101 membri ai Parlamentului moldovean.

UPDATE 10:05 - A inceput procedura de vot a presedintelui Republicii Moldova. Fostul ministru de Interne Victor Catana a declarat ca in fata Palatului Republicii se afla o mie de veterani ai razboaielor din Transnistria si Afganistan, care vor servi ca scut in cazul unor tulburari in timpul votului din Parlament pentru alegerea presedintelui, transmite Info-Prim Neo. Victor Catana a mai spus ca in scurt timp urmeaza sa mai vina inca o mie de veterani.

Deputatii comunisti au anuntat ca nu vor participa la alegerea presedintelui motivand ca Parlamentul actual este nelegitim si uzurpeaza puterea in stat.

UPDATE 9:30 - Securitate maxima in Chisinau, unde, la aceasta ora are loc sedinta speciala de alegere a presedintelui tarii. Mai multi politisti sunt prezenti pe strazi, prin intersectii, dar mai ales la Palatul Republicii, anunta publika.md. De asemenea, cladirea este imprejmuita de un gard de protectie. Ordinea publica este asigurata de Regimentul de Patrula si Santinela "Scut", iar politistii sunt pregatiti sa actioneze, daca protestele comunistilor vor iesi de sub control.

Parlamentul Republicii Moldova ar putea pune astazi capat crizei politice care dureaza de trei ani. Votul in Parlament pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova a inceput la ora 8.00.

Spre deosebire de scrutinele precedente, cand erau necesare mai multe tururi de scrutin din cauza ca in cursa erau cel putin doi candidati, deznodamantul ar putea fi cunoscut pana cel tarziu la pranz. Singurul candidat este judecatorul Nicolae Timofti.

Presedintele Republicii Moldova se alege cu voturile a 61 de deputati din totalul de 101 care formeaza Legislativul. Pana in prezent si-au exprimat intentia de a-l vota pe Nicolae Timofti 58 de deputati ai Aliantei pentru Integrare Europeana si deputatul neafiliat Mihai Godea, precizeaza Info-Prim Neo.

Comunistii, in Parlamentul R.Moldova: Vom supraveghea alegerea presedintelui

In ultimii trei ani, de cand Parlamentul de la Chisinau nu a mai reusit sa aleaga un nou presedinte, interimatul functiei supreme a fost asigurat pe rand, de Mihai Ghimpu, pana la alegerile din noiembrie 2010 si apoi, timp de peste un an de democratul Marian Lupu.

In prezent, alianta guvernamentala dispune de 59 de mandate in Parlament si mai are nevoie de doua voturi pentru alegerea propriului candidat la presedintia tarii.

Acestea ar putea veni din partea celor trei deputati comunisti care au parasit partidul in noiembrie 2011, Igor Dodon, Zinaida Greceanii si Veronica Abramciuc, sau din partea deputatului independent Mihai Godea.

Chiar daca unii analisti politici dau ca aproape sigura alegerea sa in functia de presedinte al tarii, Timofti mai are inca suficiente emotii pentru ca socialistii sustinuti de Igor Dodon, au anuntat ca vor organiza proteste pentru a impiedica alegerea noului sef al statului moldovean.

Nicolae Timofti, in varsta de 64 de ani, care a absolvit Facultata de Drept de la Chisinau in 1972, este cunoscut ca o persoana cu viziuni progresiste, proeuropene si care pledeaza pentru o societate bazata principii democratice. El este acum presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova.

×