x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova cere sprijin NATO

Republica Moldova cere sprijin NATO

12 Iul 2016   •   20:10
Republica Moldova cere sprijin NATO

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, a declarat, într-un interviu acordat postului de radio “Europa Liberă”, că la summitul NATO de la Varșovia a solicitat sprijin din partea Alianței Nord-Atlantice pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și înlocuirea misiunii ruse de menținere a păcii din regiunea transnistreană cu o misiune civilă, sub mandat ONU.

La reuniunea din capitala Poloniei, Șalaru a evocat "acțiuni destabilizatoare din partea Rusiei" în Republica Moldova, subliniind necesitatea ca țările din regiune care nu sunt membre ale NATO să fie sprijinite de Alianță în efortul de a combate ceea ce el a calificat drept "acțiuni ale războiului hibrid" rusesc. Ministrul moldovean al apărării a invitat țările membre ale NATO să susțină inițiativa Chișinăului de a transforma misiunea de menținere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinațională și să ceară Rusiei evacuarea armatei și munițiilor ei de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate.

Exercițiu cu Alianța, în 2019

Din perspectiva Republicii Moldova, raporturile acesteia cu NATO și cu țările partenere sunt fundamentate pe patru valori și principii: cooperarea, flexibilitatea, credibilitatea și interoperabilitatea forțelor armate, a spus Șalaru, într-un discurs susținut la summitul NATO de la Varșovia, potrivit portalului Moldova.org. Chișinăul își dorește ca în cursul anului 2019 să găzduiască un exercițiu NATO/PfP de tip REGEX, care să servească drept platformă pentru realizarea unui centru de instruire regional permanent, a subliniat ministrul moldovean al Apărării. Săptămâna trecută, Adunarea Parlamentară a OSCE a făcut apel la respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova.

 

 

 

×