Cu o lună înaintea alegerilor parlamentare anticipate, autorităţile comuniste de la Chişinău au început închiderea site-urilor de socializare şi ameninţă portalurile de ştiri că vor avea aceeaşi soartă dacă vor continua să critice puterea.
Aceasta se întâmplă în pofida faptului că observatorii internaţionali şi-au început deja activitatea în Republica Moldova. În raportul "Freedom House" pentru anul trecut Moldova a obţinut cea mai mică notă din ultimii zece ani. Experţii spun că raportul pentru 2009 va arăta şocant.Reţeaua de socializare "Faces.md" a fost închisă ieri brusc după ce unul dintre utilizatori a plasat o poză trucată, cu coţinut pornografic, cu feţele foştilor lideri democraţi trecuţi în tabăra comuniştilor, precum şi a liderului comunist, Vladimir Voronin. Întreprinderea de stat "MoldData" a transmis mai întâi o avertizare prin e-mail administraţiei site-ului, iar peste 10 minute site-ul, care aparţine companiei româneşti "Neogen", a fost închis.
Compania "MoldData", care gestionează numele de domeniu ".md", a anunţat că site-ul respectiv a încălcat Regulamentul cu privire la gestionarea domeniului ".md".
Tot săptămâna aceasta, compania "MoldData" a transmis o avertizare portalului informaţional "Unimedia" în legătură cu plasarea unor comentarii pe care Procuratura Generală le-a calificat drept "chemări cu caracter extremist sau xenofob". Pe parcursul zilei de ieri, mai multe site-uri influente de ştiri din Republica Moldova au fost închise pentru perioade scurte. Experţii în tehnologii informaţionale susţin că, astfel, autorităţile şi-au testat uneltele de control asupra spaţiului virtual din Republica Moldova, unelte menite să blocheze răspândirea rapidă a informaţiei în cazul izbucnirii unor revolte post-electorale.
În acelaşi context, ziarul "Timpul" care apare la Chişinău a scris ieri că ministrul adjunct de Interne, Valentin Zubic, a vizitat marţi raionul Nisporeni unde i-ar fi instruit pe poliţişti "cum să-şi apere comisariatele în cazul unor atacuri din partea cetăţenilor nemulţumiţi". Raionul Nisporeni este una din localităţile unde comuniştii au pierdut întotdeauna alegerile, numărul votanţilor pro-comunişti fiind în continuă scădere datorită activităţii instituţiilor mass media locale independente.
NOTA ZERO LA DEMOCRAŢIE
Presa on-line s-a dezvoltat vertiginos în ultimii ani în Republica Moldova ca alternativă la presa pro-guvernamentală. Reţelele de socializare şi portalurile informaţionale au intrat în vizorul organelor de forţă după acţiunile paşnice de protest ale tinerilor organizate la data de 6 aprilie 2009 împotriva fraudării alegerilor. Zeci de mii de tineri s-au mobilizat atunci prin intermediul anunţurilor plasate pe diferite pagini de internet.
În raportul "Freedom House" pe anul 2008, Republica Moldova a primit cea mai mică notă din ultimii 10 ani, iar co-raportorul pentru Moldova anticipează că nota pentru anul curent va fi şi mai proastă din cauza atacurilor puterii asupra presei libere. Expertul pe ţară la "Freedom House", Liliana Viţu, a explicat că nota pentru Moldova a scăzut din cauza hărţuirii opoziţiei, a presei independente şi a subordonării, de către puterea comunistă, a instituţiilor publice ale audiovizualului.
În replică, ex-consilierul preşedintelui Voronin, comunistul Mark Tkaciuk, a spus că expertul pentru Moldova al "Freedom House" nu este independent politic.