x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova condamnă recunoaşterea de către Rusia a independenţei separatiștilor din estul Ucrainei

Republica Moldova condamnă recunoaşterea de către Rusia a independenţei separatiștilor din estul Ucrainei

22 Feb 2022   •   11:00
Republica Moldova condamnă recunoaşterea de către Rusia a independenţei separatiștilor din estul Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Republica Moldova condamnă ferm recunoaşterea de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, a declarat luni seara preşedinta Maia Sandu, potrivit Jurnal.md.

"Condamnăm ferm recunoaşterea de către Rusia a zonelor separatiste din regiunile Doneţk şi Lugansk din Ucraina. Acest lucru este în mod clar împotriva legii internaţionale. Moldova rămâne ferm angajată să susţină suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional", a transmis Maia Sandu pe contul său oficial de Twitter.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a condamnat cu fermitate recunoaşterea de către Federaţia Rusă a celor două entităţi separatiste din estul Ucrainei, conform publicaţiei citate.

"Această decizie a fost precedată de o campanie de presiune politico-militară asupra Ucrainei şi de acţiuni de destabilizare în zona de conflict. Recunoaşterea pune sub semnul întrebării orice perspectivă de soluţionare politică a conflictului din estul Ucrainei şi va avea consecinţe profunde negative de durată. Regretăm că Federaţia Rusă a ales calea încălcării principiilor şi a normelor dreptului internaţional. Sperăm că această evoluţie nu va provoca un nou val de ostilităţi militare pe linia de contact", se arată într-un comunicat al MAEIE.

În acest context, MAEIE reiterează sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional.

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.

Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a cerut încă de săptămâna trecută preşedintelui Vladimir Putin recunoaşterea celor două ''republici'' autoproclamate, iar un apel în acest sens a fost adresat luni chiar de aşa-zişii lideri ai Doneţk şi Lugansk.

Separatiştii din cele două ''republici'' autoproclamate sunt în conflict cu autorităţile ucrainene încă din 2014, de când Rusia a anexat provincia ucraineană Crimeea, notează Jurnal.md.

×
Subiecte în articol: maia sandu