Aproape jumatate din populatia satelor mari si oraselor din Republica Moldova a luat drumul vestului ca sa-si gaseasca un loc de munca. In multe sate au ramas doar copiii fara parinti si bunicii.
|
FUGA. Moldovenii ca si romanii isi construiesc viitorul
pe alte meleaguri |
Concluziile au aparut in cadrul Simpozionului International "Problemele demografice ale populatiei in contextul integrarii europene", informeaza RGN Press. Potrivit raportorilor recensamantului din toamna lui 2004, din satele mari este plecata la lucru peste hotare aproximativ 25% - 50% din totalul populatiei bastinase. "Republica Moldova are nevoie de politici demografice europene pentru redresarea situatiei demografice actuale, care se caracterizeaza prin tendinte negative in miscarea naturala a populatiei", au afirmat expertii prezenti in cadrul simpozionului. Pe de alta parte, ei au precizat ca "procesul depopularii este determinat atat de scaderea naturala a populatiei, cat si de emigratie".
EXPERTII. Potrivit specialistilor, profesori de la catedra "Geografie si Economia Mediului" din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova si experti ai Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie, in Republica Moldova, la etapa actuala, dar si in perspectiva, principalele probleme demografice sunt reducerea considerabila a sporului natural, care, incepand cu anul 1999, a devenit negativ si scaderea brusca a natalitatii in decursul ultimului deceniu (cu peste 50% in anii 1990-2003) pe fundalul cresterii mortalitatii generale (cu aproximativ 15% in aceeasi perioada).