x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova în impas. Gazprom amenință cu sistarea livrărilor. Autoritățile de la Chișinău trebuie să facă un plan de plăți

Republica Moldova în impas. Gazprom amenință cu sistarea livrărilor. Autoritățile de la Chișinău trebuie să facă un plan de plăți

14 Oct 2022   •   11:13
Republica Moldova în impas. Gazprom amenință cu sistarea  livrărilor. Autoritățile de la Chișinău trebuie să facă un plan de plăți

Autoritățile de la Chișinău trebuie să alcătuiască un plan de plăți către furnizorii de gaze, avertizează directorul general al Moldovagaz, Vadim Ceban, după ce Gazprom a amenințat cu oprirea livrărilor, scrie Reuters.

"În luna noiembrie, odată cu vreme rece, volumul de gaze va creşte la 150 milioane metri cubi şi va trebui să ne gândim cum vom achita", a spus acesta, după ce Gazprom a avertizat că ar putea sista livrările și chiar rezilierea contractului dacă R. Moldova nu-și plătește datoria până la 20 octombrie. 

Deși Chișinăul trebuie să achite 53 de milioane de metri cubi de gaze, guvernul moldovean a criticat Gazprom că a redus exporturile cu 30%. 

Gazprom a acuzat Moldovagaz că "a încălcat constant condiţiile contractuale referitoare la termenele de plată" şi a cerut repetat "condiţii contractuale mai puţin riguroase privind volumele furnizate''. Furnizorul rus precizează că  ''a satisfăcut cu regularitate aceste solicitări".

Contractul prevede că cele două societăți trebuie să cadă de acord asupra livrărilor de gaze pentru următorul an până în luna noiembrie. 
"Preşedintele Vladimir Putin speră,  cu siguranţă, că atunci când consumatorii văd cât plătesc pentru gaze, vor alege un guvern mai prietenos cu Rusia. Vom găsi alte surse şi, dacă nu putem face plăţile, vom găsi metode de economisire", a spus analistul Sergiu Tofilat.

Republica Moldova este dependentă de livrările de gazew din Rusia iar guvernul de la Chișinău este criticat pentru condițiile defavorabile pe care le-a negociat cu Gazprom. 
 

×
Subiecte în articol: gaze gazprom moldovagaz