x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova MAJOREAZĂ bugetul pentru apărare în 2023

Republica Moldova MAJOREAZĂ bugetul pentru apărare în 2023

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2022   •   17:15
Republica Moldova MAJOREAZĂ bugetul pentru apărare în 2023
Sursa foto: Hepta

Autoritățile de la Chișinău au decis majorarea bugetului pentru apărare începând de anul viitor. Acesta va crește cu 68,2%, potrivit bugetului pentru Apărare pe 2023.

Ministerul Apărării va dispune de un procent de 0,55% din PIB în 2023, ajungând la un total de 1.697,1 milioane de lei moldovenești, de la 1.056,9 milioane de lei moldovenești, în prezent, respectiv 0,38% din PIB.

Guvernul a decis majorarea cheltuielilor militare ca urmare a războiului din Ucraina.

''Pentru a avea loc schimbări reale, un buget militar normal ar trebui să fie de 1-2% din PIB pentru 5-7 ani. Resursele suplimentare prevăzute pentru 2023 vor fi direcţionate spre consolidarea protecţiei spaţiului aerian al Republicii Moldova. Dacă vom aloca aceste fonduri pentru apărarea aeriană, nu vom primi aceste sisteme înainte de un an şi jumătate. Moldova nu va înceta să fie neutră, dar acest lucru înseamnă că ţara trebuie să se ocupe singură de securitatea sa. Trebuie să dezvoltăm sectorul apărării, inclusiv apărarea aeriană, sau să ne alăturăm diferitelor iniţiative de apărare care au apărut la nivelul UE'', a explicat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Proiectul Legii bugetului de stat pe 2023 a fost aprobat de guvern, săptămâna trecută. 

Două fragmente de rachete rusești au căzut pe teritoriul țării de la începutul conflictului militar din țara vecină. Unele în orașul Naslavcea, pe 31 octombrie și cel de-al doilea lângă orașul Briceni, pe 6 decembrie. Totodată, trei rachete rusești au încălcat spațiul aerian al țării pe 10 octombrie. 
 

×
Subiecte în articol: republica moldova buget aparare