x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un politician republican, acuzat de fraudă. Ar putea fi exclus din Congresul SUA

Un politician republican, acuzat de fraudă. Ar putea fi exclus din Congresul SUA

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2023   •   22:40
Un politician republican, acuzat de fraudă. Ar putea fi exclus din Congresul SUA
Sursa foto: Hepta

Scurta carieră politică a republicanului George Santos în Camera Reprezentanților din SUA s-ar putea încheia, vineri, când colegii deputați urmează să voteze dacă îl vor excludere sau nu, din cauza unor acuzații de corupție penală și a unor acuzații de cheltuire incorectă a banilor de campanie.

În vârstă de 35 de ani, a fost implicat în polemici de la alegerea sa în 2022. El a recunoscut că a fabricat o mare parte din biografia sa, iar procurorii federali îl acuză de spălare de fonduri de campanie și de fraudarea donatorilor. Santos a pledat nevinovat la aceste acuzații, potrivit Reuters.

A scăpat de o tentativă anterioară de excludere la începutul lunii noiembrie, când 182 dintre colegii săi republicani și 31 de democrați au votat împotriva demiterii sale pe motiv că ar trebui rezolvat mai întâi cazul penal.

Fără mandatul său, majoritatea deja redusă a republicanilor, 222-213, s-ar reduce și mai mult.

Districtul său, care include părți din New York City și Long Island, este văzut ca fiind competitiv.

Santos s-ar putea descurca mai rău la votul de vineri. O anchetă bipartizană a Congresului de luna trecută a descoperit că acesta a decontat aproape 4.000 de dolari pentru tratamente spa, inclusiv Botox, în contul său de campanie pentru Congres.

De asemenea, a cheltuit peste 4.000 de dolari din banii de campanie la magazinul de lux Hermes și a făcut „achiziții mai mici” pe platforma OnlyFans, o platformă online cunoscută pentru conținut sexual.

Santos a respins apelurile de a demisiona, dar a spus că nu va candida pentru realegerea de anul viitor.

Joi, în plenul Camerei, Santos a declarat: „Nu am fost condamnat pentru nicio infracțiune. Oamenii din cel de-al treilea district (al Congresului) din New York m-au trimis aici. Dacă vor să mă excludă, vor trebui să meargă să îi reducă la tăcere pe acei oameni și să voteze dur”.

Santos neagă orice acuzație. Procesul său este programat să înceapă pe 9 septembrie 2024, cu puțin timp înainte de alegerile din noiembrie, care vor determina controlul asupra Casei Albe și a celor două camere ale Congresului.

În cazul în care Santos va fi exclus, guvernatorul democrat al statului New York, Kathy Hochul, va avea la dispoziție 10 zile de la plecarea sa pentru a convoca alegeri speciale pentru acest loc.

Alegerile trebuie să aibă loc la 70-80 de zile de la această proclamație.

×