x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reputat economist german: „Este în interesul Greciei să revină la drahma”

Reputat economist german: „Este în interesul Greciei să revină la drahma”

07 Noi 2011   •   12:31
Reputat economist german: „Este în interesul Greciei să revină la drahma”

Presedintele Institutului pentru Cercetare Economica din Munchen (ICEM), reputatul economist german Hans-Werner Sinn sustine ca iesirea Greciei din zona euro ar fi in interesul ei. 'Ceea ce politicienii numesc salvare, nu va salva, in realitate, Grecia. Pur si simplu, aceasta tara nu este competitiva. Salariile si preturile sunt mult prea mari, iar planul de redresare nu va face decat sa inghete situatia pentru o vreme. Asadar, este in interesul Greciei sa renunte la euro si sa reintroduca drahma', a declarat Sinn, intr-un interviu acordat publicatiei germene Spiegel.

Intrebat cum vede, tehnic, posibila revenirea la drahma, seful ICEM a replicat: 'Trebuie facut totul rapid. Bancile din grecia trebuie inchise pentru o saptamana. Toate conturile si toate datoriile guvernamentale vor trebui convertite in drahma. Apoi, drahma trebuie lasata sa se deprecieze'.

Sinn are raspuns si la observatia ca, in eventualitatea anuntarii revenirii la drahma, grecii ar asalta bancile si s-ar crea haos: 'Va fi o furtuna, dar, apoi, soarele va straluci, din nou. Grecii bogati si-au transferat deja, in buna parte, banii peste hotare. Banii se vor intoarce in Grecia numai dupa ce tara va redeveni competitiva'. Presedintele ICEm estimeaza ca drahma ar trebui sa se deprecieze cu aproximativ 44%, pentru ca Grecia sa devina competitiva in raport cu Turcia.

×
Subiecte în articol: hans werner sinn grecia drahma