x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune istorică între liderii din Etiopia şi Eritreea

Reuniune istorică între liderii din Etiopia şi Eritreea

08 Iul 2018   •   15:15
Reuniune istorică între liderii din Etiopia şi Eritreea

Liderii din Etiopia şi Eritreea s-au întâlnit duminică pentru prima dată după aproape două decenii, întâlnire care ar putea pune capăt anilor de ostilităţi dintre cele două state vecine.

 

Premierul etiopian Abiy Ahmed s-a deplasat în capitala Eritreei, Asmara, unde s-a îmbrăţişat la aterizarea pe aeroport cu preşedintele Isaias Afwerki. 

A fost prima întâlnire de acest nivel de la încheierea războiului soldat cu zeci de mii de morţi dintre 1998 şi 2000. Tensiunile au continuat în condiţiile în care Etiopia a refuzat să accepte acordul de pace, care presupunea predarea controlului asupra poziţiilor cheie de la frontiere. Dezgheţul diplomatic a survenit abia în iunie, când, după instalarea noului lider reformist, Etiopia a anunţat că va accepta integral termenii acordului de pace din 2000. 

Cei doi lideri s-au îmbrăţişat şi au râs în mod repetat în cursul ceremoniei de primire de duminică de la Asmara, înconjuraţi de mulţimi care cântau şi dansau voioase. Mai târziu, în oraş a avut loc o paradă la care participanţii au purtat tricouri imprimate cu chipurile celor doi. Întâlnirea a fost transmisă live în amândouă ţările. 

Eritreea şi-a declarat independenţa de Etiopia în 1993, după un referendum. AGERPRES

×