x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe REUNIUNEA CSI - Putin, primit cu proteste la Chişinău

REUNIUNEA CSI - Putin, primit cu proteste la Chişinău

de Vitalie Calugareanu    |    15 Noi 2008   •   00:00

Chişinăul a găzduit ieri Summit-ul şefilor de guverne din Comunitatea Statelor Independente (CSI), consacrat mai ales problemelor economice.



La eveniment a participat şi premierul rus, Vladimir Putin, care a fost întâmpinat cu proteste din partea opoziţiei. Forfota a început de la primele ore ale dimineţii, când oraşul a fost împânzit de poliţie la fiecare 100 de metri. Ministerul de Interne a scos pe traseu zece maşini de lux noi ale Poliţiei rutiere care au însoţit coloanele oficiale. Timp de două zile, ministrul de Externe, Andrei Stratan, a stat practic la aeroport şi a primit delegaţiile oficiale cu pâine şi vin.

RETRAGEREA TRUPELOR RUSE
În oraş, însă, participanţii la summit au fost întâmpinaţi cu proteste ale liberalilor şi cu lozinci: "Putin, Moldova vrea în UE!", "Armata rusă, acasă!" şi "Putin Vova (diminutivul rusesc al lui Vladimir), ia-ţi armata din Moldova!". Liberalii au organizat protestele nu în faţa Palatului Republicii, unde a avut loc reuniunea, aşa cum au anunţat iniţial, ci în faţa Ambasadei Rusiei, deoarece Procuratura a interzis pichetarea Palatului Republicii. Scandal şi în Parlamentul de la Chişinău cu ocazia Summit-ului CSI. Comuniştii şi creştin-democraţii au respins propunerea opoziţiei de a cere printr-un apel prim-miniştrilor din CSI să discute problema retragerii trupelor ruse din Republica Moldova. Este prima vizită a premierului Putin în Republica Moldova de la respingerea memorandumului Kozak, privind conflictul transnistrean, de către preşedintele moldovean Vladimir Voronin, semn că acesta a fost iertat de Moscova, comenta ieri publicaţia rusă Kommersant.

×
Subiecte în articol: externe