
Documentul, care conține șase puncte și întrebări, vine într-un moment sensibil, la doar câteva zile după ce președintele Donald Trump a provocat îngrijorare în rândul aliaților prin convorbirea telefonică neprogramată cu Vladimir Putin, în care a anunțat începerea imediată a negocierilor de pace, fără a consulta partenerii europeni sau Kievul.
Printre întrebările cheie adresate aliaților europeni se numără:
Ce resurse ar avea nevoie de la SUA, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung
Care țări ar putea sau ar dori să participe la aceste aranjamente de securitate
Dacă ar fi dispuse să trimită trupe în Ucraina ca parte a unui acord de pace
Care ar fi dimensiunea necesară a unei forțe conduse de europeni
Ce măsuri ar trebui luate în cazul unui atac rusesc asupra acestor forțe.
Washingtonul este interesat și să afle ce capabilități și echipamente suplimentare sunt dispuse guvernele europene să ofere Ucrainei pentru a-i întări poziția de negociere și ce măsuri ar lua pentru înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Potrivit surselor diplomatice citate de Reuters, în capitalele europene se poartă discuții despre formularea unui răspuns colectiv la această solicitare americană. Liderii mai multor state europene, inclusiv cei ai Marii Britanii și Germaniei, se vor întâlni luni la Paris într-un summit de urgență dedicat situației din Ucraina.
Inițiativa americană vine ca un semnal pozitiv pentru guvernele europene, care au subliniat în repetate rânduri că pot oferi garanții de securitate Ucrainei doar cu sprijinul Statelor Unite.
(sursa: Mediafax)
