Revoltă în rândul avocaţilor francezi. Secretul profesional le-a fost încălcat!
Mai mulţi avocaţi francezi îşi exprimă indignarea, într-o scrisoare deschisă, pentru aducerea de atingeri grave şi repetate secretului profesional, după ce s-a aflat că fostul preşedinte al Franţei Nicolas Sarkozy a fost pus sub ascultare din 2013, iar convorbirile lui cu avocatul său, Thierry Herzog, au fost şi ele interceptate.
“Denunţăm un abuz de putere. Nu suntem deasupra legii, dar nici sub ea”, a declarat la BFM TV avocatul penalist Eric Dupont-Moretti.
Ministrul francez al Justiţiei, Christiane Taubira, a declarat luni că se opune adoptării unei noi legi care să reglementeze interceptările telefonice. “Nu pot să apăr ideea de a asigura o imunitate a unui cetăţean, doar pentru că exercită o anumită profesie”, a declarat ea la France Info.
“După ce s-au comis mai multe atacuri la adresa secretului său profesional, profesia avocăţească spune acum pur şi simplu stop”, a declarat Eric Dupont-Moretti. “Dacă Putin ar fi ordonat punerea sub ascultare a convorbirilor avocaţilor, aici s-ar fi strigat că este revoltător”, a mai spus avocatul penalist francez.
“Cabinetul unui avocat trebuie să fie un sanctuar. Dacă mâine vrei să divorţezi, vii la mine să-ţi încredinţezi soarta, interesele, eu trebuie să fiu singurul care să ştie ceea ce îmi mărturiseşti. Ei, bine, dacă grădinarul tău se apucă să ne înregistreze şi apoi se foloseşte de această înregistrare ce se întâmplă? Mă rog, în ce ţară trăim?”, a insistat avocatul. “Cabinetul meu trebuie să fie un sanctuar, şi nu o anexă a judecătorului”, a mai spus acesta.
Mai mult decât atât, penalistul francez este revoltat şi de complicitarea unor jurnalişti cu poliţia.
Nicolas Sarkozy şi avocatul său Thierry Herzog au fost puşi sub ascultate luni în şir. “În cadrul ăsta, de fiecare dată când Nicolas Sarkozy îl suna pe Thierry Herzog sau când Thierry Herzog îl suna pe Sarkozy, poliţia asculta şi transcria convorbirea. Eu vă spun aşa: de fiecare dată când puteau, ei livrau câtorva jurnalişti cu care au relaţii bune rezultatul transcrierilor”, a mai acuzat Eric Dupont-Moretti. “A doua zi după percheziţia efectuată la domiciliul lui Herzog, presa a difuzat fotografia domiciliului personal al acestuia, precizând că acolo a avut loc o percheziţie. După părerea dumneavoastră, mă rog, cine i-a avertizat pe jurnalişti?”, s-a întrebat, acuzator, penalistul francez.
Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost pus sub ascultare în 2013 de către justiţie într-un dosar privind o presupusă finanţare a campaniei sale electorale din 2007 de către fostul lider libian Muammar Gaddafi, a afirmat vineri cotidianul Le Monde.
În cadrul acestui dosar, ''magistraţii au luat, discret, o decizie puternică: de a-l pune sub ascultare pe fostul preşedinte, precum şi pe doi foşti miniştri ai săi, Claude Guéant şi Brice Hortefeux'', scrie cotidianul francez.
Avocatul lui Sarkozy, Thierry Herzog, a precizat că fostul preşedinte ''este probabil în continuare sub ascultare telefonică''.
Potrivit unei surse apropiate dosarului, o conversaţie telefonică între Nicolas Sarkozy (preşedinte între 2007 şi 2012) şi avocatul său a avut drept consecinţă deschiderea, la 26 februarie 2014, a unei anchete judiciare pentru trafic de influenţă şi pentru încălcarea secretului privind instrumentarea unui dosar.
Herzog a dat asigurări că ''n-a avut loc nici un fel de trafic de influenţă''.
În articolul său, le Monde precizează că Sarkozy, după plecarea sa de la Elysee, la jumătatea lui 2012, şi-a luat un al doilea telefon mobil, care a fost înregistrat sub un nume fictiv, pentru convorbiri cu caracter sensibil.
Dezvăluirea făcută de Le Monde privind punerea lui Sarkozy sub ascultare de către justiţia franceză survine la numai o zi după ce fostul preşedinte a sesizat justiţia după dezvăluirile conform cărora el a fost înregistrat, fără să ştie, de un fost consilier, Patrick Buisson, iar conţinutul înregistrărilor a ajuns în presă.