Agitatia din ultimele zile din Kirgizstan a culminat ieri cu actiuni agresive in Capitala Biskek.
|
VICTORIE. Kirgizii au folosit scenariul revolutiei romane |
Zeci de mii de manifestanti s-au incaierat cu fortele de ordine si cu sustinatorii presedintelui Askar Akaiev in jurul Guvernului, Parlamentului si al televiziunii publice. Au existat cateva zeci de raniti si morti. Ulterior, potrivit presei ruse, Armata kirgiza a anuntat ca nu se opune celor peste 10.000 de protestatari din Biskek, care au reusit, pana la caderea serii, sa ocupe cele trei institutii ale statului.
America, a carei reactie a fost nelipsita si in cazul revolutiei portocalii din Ucraina si al revolutiei rozelor din Georgia, a anuntat ca sprijina Opozitia kirgiza, condusa de Kurmanbek Bakiev, care a preluat presedintia Legislativului.
UNDE E AKAIEV? Prevazator, Akaiev a parasit tara, probabil cu destinatia Kazahstan, dar nu a demisionat din functie. Nu la fel s-a intamplat insa cu premierul Nikolai Tanaiev, a carui demisie a actionat dupa sine, conform principiului dominoului, demisiile colegilor de Guvern. Aseara, nimeni nu stia cu precizie unde se afla Akaiev. Existau multe zvonuri, dar nici unul confirmat. Agentia Interfax scria ca Akaiev s-ar fi dus in Rusia.
AU CASTIGAT. Pe acest fundal, aseara la Biskek Curtea Suprema a decis, in unanimitate, sa nu confirme noul Parlament ales in martie.
Dupa ce Opozitia a preluat controlul Guvernului, al Parlamentului si al Presedintiei, manifestantii cu banderole galbene au primit asigurari ca se vor desfasura noi alegeri. Astfel, protestatarii au obtinut ceea ce au cerut - inlaturarea presedintelui si repetarea scrutinului.
Din cauza situatiei tensionate din Kirgistan, Ministerul roman de Externe sfatuieste cetatenii romani sa renunte in perioada urmatoare la deplasarile in aceasta tara.