x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rezolutie pentru Irakul suveran

Rezolutie pentru Irakul suveran

10 Iun 2004   •   00:00

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat marti, in unanimitate, proiectul de rezolutie americano-britanico-romanesc privind transferul de suveranitate catre irakieni, incepand cu data de 30 iunie.

Rezolutia detaliaza etapele care vor duce catre organizarea alegerilor, pana in ianuarie 2005, si conditiile in care trupele coalitiei vor ramane in Irak. Romania este coautor, in calitatea sa de membru ales in Consiliu, dar si de stat implicat in reconstructia Irakului.

CONSENS. Toti cei 15 membri ai Consiliului au votat in favoarea rezolutiei, dar consensul a fost obtinut cu greu. Dezacordurile generate de problema relatiilor dintre noul Guvern irakian si forta militara multinationala din Irak i-au obligat pe autorii textului sa modifice proiectul de mai multe ori. El a fost aprobat abia in a patra varianta.

DREPTURI. Conform documentului, liderilor irakieni li se acorda controlul asupra fortelor de securitate, dar nu si dreptul de veto in legatura cu operatiunile ofensive ale fortelor coalitiei, care isi vor continua activitatea pana la sfarsitul anului viitor. Tot aici se fixeaza un calendar pentru desfasurarea de alegeri, in ianuarie 2005, si se asigura controlul irakian asupra resurselor naturale si veniturilor obtinute din vanzarea petrolului. Irakul este pe locul doi, ca rezerve de petrol in lume.

×
Subiecte în articol: externe